Zavirili smo u jednu od najstarijih zanatskih radnji i videli kako se prave sveće! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

tradicija duga 64 godine

Zavirili smo u jednu od najstarijih zanatskih radnji i videli kako se prave sveće! (FOTO) (VIDEO)

Ova zanatska radnja se stoički drži. Krizama i teškim vremenima odoleva već dugo
Objavljeno: 20:32h

Vosak. Vanila. Lavanda. I boje. Mnooogooo boja. To je ono što vas sa vrata zapljusne kada kročite u jednu od najstarijih zanatskih radnji u Beogradu. Odumiru nam legendarni zanati: Zoran je poslednji beogradski doktor za harmonike (FOTO) (VIDEO)

foto: Filip Plavčić

Voskarnica, koja se nalazi u Kosovskoj ulici, jedna je od retkih zanatskih radnji koje su opstale. Tradicija ove prodavnice duga je impozantne 64 godine. Anđelka je ovaj posao, kojim se bavi 40 godina, preuzela od svekra. Kako kaže, upoznavanje sa ovim zanatom bila je ljubav na prvi pogled. I čak ni 40 godina kasnije, njen osmeh dok je u radnji je od uha do uha. Nije se pokajala jer je, prema njenim rečima, ljubav osnovni pokretač za stvaranje ovakvih rukotvorina.

foto: Filip Plavčić

Neko bi rekao da sveću možete kupiti na svakom ćošku. U crkvi, manastiru, pa čak i kod kineza. Da, možete. Ipak, nije to to. Ovakve ručne radove možete pronaći u ovoj zanatskoj radnji. Ovaj šeširdžija je bog: Nema gosta Beograda koji iz njegove radnje nije poneo šešir (FOTO)

foto: Filip Plavčić

- Ono što nas razlikuje od drugih jeste što mi nismo prodavnica, već zanatska radnja. Za svaku priliku, po narudžbini i skici pravimo unikatne sveće.

I zaista tako i jeste. Na to kako se, u zadnjem delu prodavnice prave sveće, uverili smo se i sami.

foto: Filip Plavčić

Oblikuju se, a potom farbaju.

foto: Filip Plavčić
foto: Filip Plavčić

Najslađi deo - šaranje, sledi na kraju...

foto: Filip Plavčić

Odmah pored vrata zatekle su nas sveće za venčanja i krštenja. Svaka ima svoju “suknjicu”. Svaki karner je na svom mestu. A sveća? Ona nije dosadna i jednobojna. Ona je ručno oslikana cvetićima, uvrnutim šarama...

foto: Filip Plavčić

- Za sveće koje su zahtevnije, na koje se oslikavaju šare od zlata i lepe cirkoni, ali i fotografije ili ikonice potrebno je mnogo vremena. Za jedan takav ručni rad potrebno je i po 3,4 sata – priča Anđelka.

foto: Filip Plavčić

A da ima onih koji tradiciju i stare zanate i dalje cene, svedoči i podatak da se stare mušterije ovde uvek rado vraćaju. Najslađa beogradska radnja: I ratluk i lizalica od 2 metra stanuju ovde (FOTO) - Pune 63. godine smo bili kod Kalenić pijace, ali smo zbog restitucije morali da se preselimo u Kosovsku. Ipak, stare musterije nas ne zaboravljaju, i nama se uvek rado vraćaju.

foto: Filip Plavčić

A to nas, iskreno, ni ne čudi. Ekipa koja ovde radi je sjajna. Darko i Željko su veseli, vole da se našale i popričaju sa svakim ko kroči u radnju. Anđelka takođe. Kikoće se dok radi i skida cirkone sa lica. - Profesionalna deformacija - kaže ona. Ipak, prema rečima Anđelke Vujić, lokal opstaje i prkosi vremenu - ali teško. Radnja pristojno živi kada su – sezone. -Ovo je čist sezonski posao. Vreme slava je najudarnije. Tada svi poručuju ručno rađene sveće.

foto: Filip Plavčić

Ipak, leti je nesto drugačije … Ali, čak i kada nije slava, u ovoj maloj radnjici svako može naći nešto za sebe. I zaista tako i jeste. Mirišljave sveće mame sa polica.

foto: Filip Plavčić

Šarene. One “fensi” crno bele, koje izgledaju skupoceno. Protiv komaraca. U različitim bojama, koje se uklapaju u sve enterijere. Sve te sveće i svećice sa police vam prosto viču "Uzmi me, nosi me kući". Ako ne za sebe – onda kao poklon. Baka Ljubinka je poslednja koja popravlja kišobrane u Beogradu! A jedina je u Evropi! (FOTO)

foto: Filip Plavčić

Ipak, na kupovinu, ali i paljenje sveća nismo navikli. Nemamo kulturu, niti naviku. Anđelka, pak ima objašnjenje zbog čega svaki dom treba da ima sveću, koju će da pali, a ne da sakuplja prašinu.

foto: Filip Plavčić

- One stvaraju posebnu atmosferu. Dom čine toplijim, a idealne su i za romantične prilike. I ne – sveće nisu luksuz. Najpovoljnija opcija su sveće od 40 dinara, koje traju i do 10 sati. Cipele od ponija, noja ili nosoroga i pravi ih Beograđanin: Da li biste ih nosili?! (FOTO)

foto: Filip Plavčić

- To je mnooogooo duže od jedne romantične večere - uz osmeh kaže Anđelka. Sveće u obliku srca idealan su poklon za zaljubljene.

foto: Filip Plavčić

A dame svojim muškarcima, strastvenim navijačima, mogu kupiti i sveće sa grbovima njihovih klubova.

foto: Filip Plavčić

I mi smo dobili jedinstven, unikatni poklon. Na kraju druženja, u njihovoj majstorskoj radionici, na naše oči napravili su nam sveću sa našim logoom.

foto: Filip Plavčić

E ovo ne možete da kupite! To je samo za nas! :) (Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.