VESIĆ NAJAVIO POMOĆ STARIJIM SUGRAĐANIMA! Ove MERE će konkretno preduzeti!
Goran Vesić, Foto: Printscreen/TV Pink

svi da se solidarišu

VESIĆ NAJAVIO POMOĆ STARIJIM SUGRAĐANIMA! Ove MERE će konkretno preduzeti!

Vesić je podsetio na to da će gradski i prigradski prevoz od sutra početi da radi po subotnjem režimu

Objavljeno:

Grad Beograd će tokom vanrednog stanja obezbediti svu neophodnu pomoć najstarijim sugrađanima, kako bi najosetljivije grupe stanovništva bile što manje izložene korona virusu, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Sve ove mere su i donete da bi se, pre svih, zaštitili naši nastariji sugrađani. U petak smo u svim beogradskim opštinama osnovali kol-centre koji imaju zadatak da kontaktiraju sve sugrađane starije od 65 godina, kako bi im se dostavila hrana, lekovi i druge životne potrepštine", kazao je Vesić za TV Prva.

On je najavio uključivanje pripadnika civilne zaštite, MUP-a i drugih državnih službi u sistem pomoći, koji, kako je naveo, treba da opskrbi oko 300.000 ljudi.

Putem naših opština treba da dođemo do tih ljudi. Stariji sugrađani će imati brojeve telefona na koje će moći da se jave, kazao je zamenik gradonačelnika i dodao da se ove mere odnose i na mlađe sugrađane koji imaju hronična oboljenja.

Vesić je podsetio na to da će gradski i prigradski prevoz od sutra početi da radi po subotnjem režimu.

"U situaciji kada ne rade škole i vrtići, i kada deo zaposlenih ostaje kod kuće, sigurni smo da će taj broj autobusa biti više nego dovoljan. Pratićemo situaciju na terenu, a ukoliko bude potrebe, reagovaćemo i pojačati određene linije", naveo je Vesić.

On je podsetio i da od petka Zavod za biocide dezinfikuje sva vozila javnog gradskog prevoza, uključujući i vozila privatnih prevoznika. Od noćas se ukidaju sve noćne linije gradskog prevoza, podsetio je Vesić i naveo da je takop u gotovo svik evropskim zemlhjama, a s obzirom na to da je radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno od 8 do 20 sati.

Vesić je naveo i da će Komunalna milicija kontrolisati sprovođenje odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, te da je u ovom trenutku sasvim dovoljno da restorani ne rade noću, jer život mora da se odvija i u ovoj vanrednoj situaciji.

On je dodao da će svi predsednici opština morati na svojim teritorijama da dođu do svakog sugrađanina starijeg od 65 godina kako bi proverili koje su njegove potrebe, a obavezni su i da svakodnevno o tome izveste Grad.

"Nijedan stariji sugrađanin na teritoriji grada Beograda ne sme da ostane sam, a obaveza opština i Grada je da ostanu u kontaktu sa tim ljudima i da učinimo da ovo vreme provedu izolovani, kako svoje zdravlje ne bi doveli u opasnost. Treba da pokažemo da smo kao društvo solidarni. Angažovaćemo volontere, civilnu zaštitu, deo policije i zaista dovoljno ljudi, tako da ćemo moći da dođemo do svakog od njih i pomognemo im", objasnio je zamenik gradonačelnika.

Napomenuo je da sva gradska javna i komunalna preduzeća rade normalno, a da je jutros direktorima tih preduzeća i načelnicima Gradske uprave izdat nalog da se svim licima preko 60 godina, kao i hroničnim bolesnicima i trudnicama, omogući da rade od kuće.

"Isto tako, poznata je i procedura kako se ponašati kada se neko od zaposlenih zarazi, a napravljeni su i planovi u slučaju rada s manjim brojem ljudi", naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je posebno istakao ulogu upravnika zgrada, koji će se uključiti u ovu akciju.

Oni, kako je objasnio, treba da ukažu na starija lica koja stanuju u zgradama o kojima oni brinu i imaće obavezu da Gradskom štabu za vanredne situacije javljaju sve što smatraju da treba učiniti za ta lica.

Takođe, zgrade koje održava JKP "Gradsko stambeno" biće dezinfikovane, a ta obaveza će važiti i za druge kompanije koje se bave održavanjem zgarda.

On je najavio da će Grad, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, napraviti poseban servis za beogradske privrednike, kojem će oni moći da se obrate i da dobiju sve neophodne informacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.