DEPONIJA U VINČI ODLAZI U ISTORIJU! Evo gde će ići ĐUBRE IZ SRBIJE
Deponija bi mogla dobiti novi izgled, Foto: Filip Plavčić

zagađenje u beogradu

DEPONIJA U VINČI ODLAZI U ISTORIJU! Evo gde će ići ĐUBRE IZ SRBIJE

Najavljeno je da će kompletan projekat biti završen do kraja 2022. godine

Objavljeno:

Izgleda da bi deponija u Vinči, koja predstavlja višedecenijski problem Beograda, uskoro mogla da ode u istoriju, kako su najavili iz gradskih službi.

Nova deponija, postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije, postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, u okviru prve faze radova biće završeno za mesec i po dana, dok će ceo projekat biti gotov do kraja godine, navode iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine.

Sanacija postojeće deponije predviđa prestanak deponovanja otpada, dreniranje i izvlačenje procednih voda, postavljanje odgovarajućih cevi za sakupljanje gasa i na samom kraju i zatvaranje postojeće deponije.

Nadležna gradska sekretarka Ivana Vilotijević objašnjava da je Grad Beograd krajem 2018. godine spečio ekološku katastrofu izgradnjom brane na deponiji koja služi za prolazak ocednih voda i sprečava dalje klizanje deponije ka Dunavu.

- U tu branu je uloženo skoro dva miliona evra i ona je dosta problema rešila. Deponija Vinča postoji 45 godina i taj višedecenijski problem Beograda će zahvaljujući ovoj vlasti biti konačno rešen. Sve je to moglo bolje, još 2007. godine kada je Vlada Srbije donela odluku da sanira deponiju u Vinči. Proces pronalaska partnera je zaustavljen 2008. godine od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograd Dragana Đilasa - rekla je Vilotijević.

Prema njenim rečima, od tada, pa do danas svaki dan se odlaže na deponiju dodatnih 1.500 tona otpada.

- Priče koje se mesecima plasiraju o navodnim požarima na deponiji su neistinite. Zbog klizišta se otvaraju šupljine od kojih isparavaju prirodni gasovi, a koji u dodiru sa kiseonikom stvaraju dim. Ta pojava na deponiji je višedecenijska - dodaje Vilotijević.

Sve će to biti rešeno, kako kaže, u narednih nekoliko meseci prema projektu, koji predviđa izvlačenje metana specijalnim cevima.

U rešavanje ovog problema krenulo se 2015. godine tenderskim postupkom, koji je završen dve godine kasnije Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu koji je Beograd zaključio septembra 2017. godine sa kompanijama SEUZ iz Francuske i ITOČU iz Japana, što je dovelo do osnivanja domaće firme "Beo čista energija".

- Sve to predviđa, sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, izgradnja nove sanitarne deponije i postrojenja za tretman građevinskog otpada, izgradnja kombinovanog postrojenja za tretman otpada i proizvodnju energije, tretman deponijskog gasa koji će potom biti korišćen za proizvodnju energije - objasnila je gradska sekretarka.

Prema njenim rečima, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i tretman građevinskog otpada trebalo bi da bude završeno do kraja 2020. godine. Izgradnja kombinovanog postrojenja za tretman i proizvodnju energije iz otpada počeće, kako kaže, sredinom ove godine.

Najavljeno je da će kompletan projekat biti završen do kraja 2022. godine i da će ta elektrana biti izvedena u skladu sa svim srpskim, ali i propisima EU, imajući u vidu da je Srbija u fazi pregovora za poglavlje 27 u vezi sa životnom sredinom.

- U elektrani će se sagorevati samo otpad organskog porekla. Imajući u vidu da je EU prošle godine izdala nove preporuke za dozvoljene emisije gasova, predviđena je ugradnja dodatne opreme, kako bi elektrana kada bude izgrađena i puštena u pogon, bila u skladu sa standardima EU - dodaje Vilotijević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.