ON RADI U VINČI I ŽIVOT MU NIJE LAK: Pogledajte samo ovu fotografiju, NAJŠEROVANIJA JE DANAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Deponija Vinča, Foto: Drgan Kadić

strašno

ON RADI U VINČI I ŽIVOT MU NIJE LAK: Pogledajte samo ovu fotografiju, NAJŠEROVANIJA JE DANAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Prizor je užasavajući

Objavljeno:

U proteklih nekoliko dana se proširila vest kako deponija u Vinči ponovo gori. Naime, mnogi su se zabrinuli budući da to dodatno utiče na zagađenje vazduha!

Ekipa Espresa je juče posetila Vinču, a na ulasku u deponiju videli smo kamione koji su konstantno prolazili u pravcu deponije.

foto: Emilija Jovanović

Dakle, primetno je da deponija ponovo gori što smo se uverili i na licu mesta.

Slabašan dim se širio u pravcu prema Dunavu, međutim, meštani Vinče su nam kazali da se dim razilazi zbog vetra, inače je stanje bilo alarmantnije pre neki dan gde se razvio gust dim iznad Vinče.

https://www.espreso.co.rs/vesti/beograd/513747/ponovo-gori-deponija-u-vinci-beogradjani-se-guse-u-smradu-niko-nista-ne-poduzima-video-foto

Takođe, na društvenim mrežama su se mnogi osvrnuli na fotografiju koja je postavljena, a reč je o radnicima koji rade na deponiji.

Naime, oni provode po nekoliko sati u tom zagađenom području, gde je prisutna i radijacija te nose zaštitna odela kao i maske, ali njihove maske su nakon nekoliko sati rada na deponiji crne, a uslovi za rad jako teški.

Dobro pogledajte ovu fotografiju:

Podsećamo, pravo rešenje za ovu deponiju, kako kažu stručnjaci, jeste sanacija, jer je u pitanju jedna od najproblematičnijih tačaka u Evropi. Nadležni se nadaju da će metode zatrpavanja otpada zemljom uroditi plodom kao i posipanjem rastvora od smeđih algi.

S druge strane, jezivo zvuči činjenica da se otpad u Vinči bez selekcije deponuje već 40 godina, iako je prvobitan plan bio da se ona zatvori kako bi se izvršila sanacija terena i izvukao deponijski gas.

Verovali ili ne, sav otpad koji Beograđani izbace na deponiju sliva se od 1977. godine.

Još u to vreme je postojala i deponija u Batajnici, ali je vremenom ona zatvorena i Vinča je ostala jedina za ceo grad. Takođe, kako se grad širio povećavala se i količina mešanog otpada.

foto: Filip Plavčić

Deponija u Vinči se nalazi na više desetina hektara, a na pojedinim lokacijama otpad je dubine i do 80 metara. Vremenom su se stvorili metanski čepovi koji su veoma rizični i opasni po zdravlje ljudi. Inače, to je kao neka vrsta ekološke bombe koja je podložna zapaljenju, i možda da izazove katastrofu.

Osim toga, na deponiji ima svega i svačega - od plastike preko različitih metala koji su potencijalno veoma opasni zagađivači po ljude i okolinu, kao i lekovi isteklog roka i baterije.

U otpadu na deponiji radnici Gradske čistoće pronalazili su različite predmete, zlato, novac i mnoge druge vredne stvari.

Prve konsultacije za sanaciju deponije održane su još pre dve godine, a na njima je učestvovalo više od sto kompanija iz celog sveta.

Šta vi mislite o svemu ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.