POČINJE RESTAURACIJA SPOMENIKA KNEZU MIHAILU: Ali ima jedna bitna RAZLIKA u odnosu na POBEDNIKA!
Radovi će se odvijati u nekoliko faza, Foto: Printscreen

restauracija

POČINJE RESTAURACIJA SPOMENIKA KNEZU MIHAILU: Ali ima jedna bitna RAZLIKA u odnosu na POBEDNIKA!

Radovi će se odvijati u nekoliko faza

Objavljeno:

“Pobednik” je posle 127 dana vraćen na svoje postolje na Beogradskoj tvrđavi, a sada je na red za sređivanje došao drugi simbol prestonice - Spomenik knezu Mihailu.

Za razliku od “Pobednika”, koji je čak četiri meseca boravio u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu gde je bio “utegnut i ušminkan”, knez Mihailo sa svojim konjem neće biti pomeran sa postolja, već će tokom radova ostati na Trgu republike. Tako će Beograđani, kao i mnogobrojni turisti, biti u prilici da prate kako teče sređivanje ovog obeležja prestonice.

Radovi će se odvijati u nekoliko faza. Najpre će se obaviti čišćenje, restauracija i konzervacija konjičke skulpture, kao i izvođenje kamenorezačkih radova na postamentu spomenika. Čišćenje podrazumeva uklanjanje nataloženih otpadaka koje su nanele ptice, otprašivanje spomenika mekim četkama i usisivačima prašine, kao i pranje spomenika demineralizovanom vodom.

Nakon toga sledi uklanjanje crne kore, nepostojane zelene patine, zatim retuš zelene i crne patine, kao i restauracija pukotina u bronzi. Potom se planira nanošenje zaštitnih premaza.

- Bronzana skulptura ima naslage kao posledicu zagađenja spoljašnje sredine i atmosferskih uticaja, kao i pukotine kroz koje prolazi voda i ulazi u zidano jezgro spomenika, te preko obloge od kamena ide ka površini - rekli su ranije iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Radove će voditi Risto Mihić, vajar i licencirani konzervator i restaurator, inače zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu.

Odloženo zbog klizališta

Sređivanje Spomenika knezu Mihailu bilo je predviđeno još krajem prošle godine, ali je odloženo zbog postavljanja klizališta na Trgu republike.

foto: Espreso.co.rs

Očišćen od grafita i žvaka

Tokom radova na rekonstrukciji Trga republike očišćen je postament na kojem su uočena brojna oštećenja, od grafita, nalepnica i žvaka, a napravljena su i nova postolja obložena veštačkim kamenom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.