Najstarija, najnaseljenija, a po površini najmanja u Beogradu: Divna priča o jednog od najlepših opština u BG
Najstarija opština u Beogradu, Foto: Beta/Emil Vas

CENTAR CENTRA

Najstarija, najnaseljenija, a po površini najmanja u Beogradu: Divna priča o jednog od najlepših opština u BG

Ima svoj grb, zastavu i himnu

Objavljeno:

Vračar je prvo bio polje, zatim Vračarski kvart, pa Četvrti rejon, Istočni i Zapadni Vračar koji su konačno pre šest decenija spojeni u jednu opštinu koja postoji i danas.

Nazive Vračar i Vračarsko polje prvi put su koristili Turci 1492. godine u planu za napad na Beograd, izrađenom na zahtev smederevskog sandžak-bega Sulejman-paše, piše "RTS".

- Turci osvajaju Beograd 1521. godine i u dokumentima možemo videti da već 1560. godine na prostoru Vračara postoji hrišćanska mala u kojoj se nalazi 17 kuća, a 1572. godine, malo više od 10 godina kasnije, na tom prostoru je već 49 kuća - navodi istoričar Marko Perić iz Istorijskog arhiva Beograda.

Priča se nastavlja 1594. godine kada su spaljene mošti Svetog Save. Istoričari se ne slažu u vezi sa tačnom lokacijom, ali se veruje da se to dogodilo na mestu današnjeg Hrama. Gotovo tri veka kasnije Beograđanin Gligorije Vozarević bio je uveren da su Turci mošti spalili na drugom mestu.

- I tu je kao spomenik stavio jedan krst, a kansije, u 20. veku je društvo "Svetog Save" 1933. godine taj krst zamenilo novim, kamenim krstom crvene boje po kome ceo taj deo Vračara je i danas poznat kao Crveni krst - dodaje istoričar.

Na Vračaru postoji i Grantovac, po američkom vicekonzulu Grantu, ali i Englezovac, koji je, kako objašnjava Marko Perić, nazvan pogrešno po Fransisu Mekenziju, inače Škotu, koji je deo Vračara od Slavije pa do današnjeg Hrama Svetog Save urbanistički uredio.

Vračar je prvo bio Vračarski kvart, jedan od šest u Beogradu, zatim, Četvrti rejon. Opštine su u Beogradu uvedene 1952. godine i tada je postojao Istočni i Zapadni. Godine 1960. se spajaju u jednu opštinu koja postoji i danas. Najmanja je, ali najgušće naseljena.

Vračar ima svoj grb, zastavu i himnu.

- Tamo gde se pojavljuje krst sa Hrama Svetog Save prosto nije mesto ničemu drugom. I zbog toga taj krst je zlatan, i zbog toga je prikazan prema plavoj pozadini kao prema plavome nebu. Čuvari su dva anđela i na grbu se na tom bregu nalazi i otisak pečata Svetoga Save - objašnjava autor likovnog rešenja grba, Dragomir Acović.

Ne postoji ni podatak o tome kako je Vračar dobio ime. Zato su tu legende, od junaka Vračara, preko turskog verovanja da Srbi vračaju, do vrapčijih polja, jer je mnogo vrabaca živelo baš na ovom prostoru.

Vračar je površinski najmanja opština na teritoriji Beograda, a ujedno je i najgušće naseljena. Zauzima površinu od 292 hektara, na kojoj prema podacima iz 2018. godine živi 57.607 stanovnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.