BEOGRAD POSTAJE ORGANIZATOR MEĐUNARODNIH SUSRETA PISACA! Važna manifestacija stiže u PRESTONICU!
Beograd / Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Dragan Trifunovic Helivideo

kulturnija srbija

BEOGRAD POSTAJE ORGANIZATOR MEĐUNARODNIH SUSRETA PISACA! Važna manifestacija stiže u PRESTONICU!

Udruženje književnika Srbije poručuje da će se svetski pisci vratiti u Beograd...

Objavljeno:

Vratićemo svetske pisce u Beograd da se ponovo druže sa našim piscima - istakao je Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zajedno sa zamenicom predsednika Skupštine grada Andreom Radulović i sekretarom za kulturu Ivanom Karlom, održao je sastanak sa rukovodstvom Udruženja književnika Srbije, na kojem je razgovarano o dosadašnjoj i budućoj saradnji. Sastanku je prisustvovala i Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Vesić je najavio da će tokom prolećnih meseci Grad Beograd preuzeti osnivačka prava nad Međunarodnim susretima pisaca.

- Grad će formalno postati organizator Međunarodnih susreta pisaca i ta manifestacija postaće od značaja za Grad Beograd, a suštinski će biti organizovana zajedno sa Udruženjem književnika Srbije. Siguran sam da ćemo na taj način manifestaciju podići na viši nivo. Ideja je da se završava na dan kada počinje Sajam knjiga, tako da ćemo u oktobru imati mnogo dana posvećenih i piscima i knjizi - rekao je Vesić.

Osim toga, dodao je Vesić, razgovaralo se i o drugim oblicima saradnje, kao što bi bile zajedničke akcije za popularizaciju knjige, naročito među decom osnovnoškolskog uzrasta. Bilo je reči i o statusu zgrade u kojoj se nalazi UKS.

- Poslednjih dvadesetak godina, čudnim odlukama Skupštine grada i drugih institucija, status zgrade doveden je u pitanje. Važno je reći da je ovaj objekat spomenik kulture i zato će Grad Beograd finansirati projekat njegove rekonstrukcije. Zgrada je, inače, kuća Milana Piroćanca, čuvenog političara iz 19. veka. Nažalost, ne održava se kako dolikuje spomeniku kulture, zbog čega sledi rekonstrukcija zgrade, a kako će to biti urađeno, dogovorićemo se s predstavnicima Republike, jer je ona vlasnik objekta - najavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika dao je punu podršku ovom udruženju jer je ono, kako je naveo, najstarije, najreprezentativnije i sasvim sigurno najvažnije udruženje književnika kod nas. On je napomenuo da se razgovaralo i o tome da UKS pokrene ediciju o Beogradu, što je samo još jedna od mnogih ideja za saradnju između dve institucije.

- U narednom periodu ćemo zasigurno raditi zajedno na zadovoljstvo kako građana Beograda tako i svih onih koji vole knjigu - naglasio je Vesić.

Predsednik Udruženja kljiževnika Srbije Milovan Vitezović ponovio je da je na sastanku dogovoreno da Međunarodni susreti pisaca budu manifestacija od značaja za Grad Beograd.

- Vratićemo svetske pisce u Beograd da se ponovo druže sa našim piscima, razmenjuju svoje utiske o ovoj zemlji i ovom gradu. Nadam se da će to uroditi i književnim delima. Na ove susrete pozvaćemo Petera Handkea, s obziroma na to da je on, na neki način, "srpski" pisac i tematski, i svojim dugogodišnjim prisustvom na ovim prostorima. On je ovde dobio nagrade, a i član je ovog udruženja. Priredićemo jedan simpozijum o njegovom delu i izdaćemo knjigu - istakao je Vitezović, koji je najavio mogućnost da Handke otvori naredni Sajam knjiga u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.