TRASA PRVE DVE LINIJE METROA POZNATA, OKO TREĆE POSTOJI DILEMA: Preko prokopa ili Vuka?
Metro / Ilustarcija, Foto: Shutterstock

plan

TRASA PRVE DVE LINIJE METROA POZNATA, OKO TREĆE POSTOJI DILEMA: Preko prokopa ili Vuka?

One se potpuno poklapaju na delu od Bloka 21 do Bloka 61, dok se delimično do potpuno razlikuju u starom delu grada

Objavljeno:

Prvi deo prve metro linije od Makiša do Pančevačkog mosta trebalo bi da bude u funkciji do 2027. godine, sa 17 stajališta i prosečnim rastojanjem između njih kraćim od uobičajenih 0.9-1.1 kilometara, navodi se u Planu generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, koji je stavljen na javni uvid.

I dok za prve dve linije nema nikakvih neizvesnosti, pošto će one ići od Makiškog polja (Železnik) do Mirijeva, odnosno od Železničke stanice Zemun do Mirijeva, za treću liniju (Dr Ivana Ribara - Banjica) postoje dve varijante koje se trenutno razmatraju.

One se potpuno poklapaju na delu od Bloka 21 do Bloka 61, dok se delimično do potpuno razlikuju u starom delu grada. Po predlogu JKP “Beogradski metro i voz” trasa bi sa Novog Beograda išla na Trg republike, Slaviju, preko Kliničkog centra, Prokopa, Autokomande, Vitanovačke, Braće Jerković, naselja Stepa Stepanović do Banjice.

Međutim, po ideji Urbanističkog zavoda Beograd, trasa treće linije bi u starom delu grada išla od Trga republike ka Vukovom spomeniku, Crvenom krstu, pa duž Gospodara Vučića, Ustaničke, Vitanovačke, Braće Jerković, Stepa Stepanović, do Banjice.

U predstavljenom planu jasno je da će akcenat biti stavljen na prvu fazu prve linije, odnosno potez od Makiškog polja do Pančevačkog mosta. Planirana trasa prve faze prve linije metroa dominantno će ići ispod zemlje, dok će nadzemno biti samo u delu Makiškog polja, od terminala do stanice Železnik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ ekapija.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.