LAŽU DA NEMA RAZLOGA ZA PANIKU! Ovako BBC izveštava o ZAGAĐENOSTI VAZDUHA U BEOGRADU! (VIDEO)
Počela da izbegava da vozi bicikl, Foto: Printscreen/BBC

AU!

LAŽU DA NEMA RAZLOGA ZA PANIKU! Ovako BBC izveštava o ZAGAĐENOSTI VAZDUHA U BEOGRADU! (VIDEO)

- Voziti bicikl u Beogradu je isto kao da se bavite nekim ekstremnim sportovima, navodi se....

Objavljeno:

Iako neki državni zvaničnici pokušavaju da nas ubede u to da zagađenost vazduha u Beogradu i Srbiji nije ništa novo ili strašno, kao i to da nema razloga za paniku, ono što posebno treba da zabrine naše stanovništvo jeste to da je Srbija prema podacima Globalne Alijanse za zdravlje i zagađenje zemlja sa najvećom stopom smrtnosti usled aerozagađenja u Evropi. Čak 5.400 ljudi u Srbiji godišnje umre od aerozagađenja, navodi BBC.

Britanski novinari su razgovarali sa Jasnom Cizler iz Beograda, koja se bavi promocijom sporta i zdravog života, a odnedavno je zagovornik nove kampanje. Ona se zalaže za vožnju bicikla umesto automobila, kako bi se smanjila zagađenost vazduha.

- Voziti bicikl u Beogradu je isto kao da se bavite nekim ekstremnim sportovima. Ogroman je izazov zbog gužvi u saobraćaju, kao i zbog zagađenja vazduha. Počela sam da izbegavam da vozim bicikl od kada je aerozagađenje drastično povećano, naročito poslednjih nekoliko meseci kada se vreme menjalo. Kako se zima bližila, zagađenje je bilo veće. Uvek proveravam stopu zagađenosti vazduha i ukoliko je ona niska ili umerena, onda vozim bicikl, ali kada je visoka zagađenost, izbegavam to da radim - kaže Jasna.

foto: Printscreen/BBC

Potom je demonstrirala kako izgleda vožnja Brankovim mostom gde je saobraćaj uvek visokog intenziteta, a biciklisti moraju da udišu izduvne gasove koje vozila ispuštaju, što se može i videti na snimku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.