UPOZORENJE SRPSKOG EPIDEMIOLOGA! U Beogradu POVEĆAN BROJ GRIPOZNIH, NAJGORE TEK SLEDI
Predrag Kon, Foto: Dragana Udovičić

Upozorenje!

UPOZORENJE SRPSKOG EPIDEMIOLOGA! U Beogradu POVEĆAN BROJ GRIPOZNIH, NAJGORE TEK SLEDI

U Beogradu je tokom prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija oboleo 11.021 građanin, što je za 31 odsto manje nego u nedelji koja joj je prethodila, kada je bilo 15.985 obolelih

Objavljeno:

U Beogradu je tokom prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija oboleo 11.021 građanin, što je za 31 odsto manje nego u nedelji koja joj je prethodila, kada je bilo 15.985 obolelih.

- Povećan je broj oboljenja sličnih gripu. U prošloj nedelji registrovano je 109 obolelih, što je povećanje od 81 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 60 - kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

U Beogradu je i dalje niska aktivnost virusa gripa, a u cirkulaciji je za sada jedan tip virusa AH1N1.

Epidemiolog prim. dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti GZZJZ kaže da se svake godine pred novogodišnje i božićne praznike smanjuje registracija akutnih respiratornih infekcija, jer mnogi spajaju praznike, putuju, te se manje obraćaju lekaru za pomoć.

foto: Shuterstock

- Posle praznika očekuje se povećan broj pacijenata. Sa početkom škole ubrzaće se prenošenje virusa - rekao je Kon za Tanjug.

On je naglasio da u naredne tri, četiri nedelje treba da izbegavaju veće skupove u zatvorenom prostoru hronični bolesnici - srčani, plućni, endokrinološki, zatim pacijenti koji imaju neke vrste anemija i nefrološki bolesniki.

- Za sve oni koji nisu vakcinisani preporuka je da se vakcinišu. Međutim , vrlo malo je ostalo vakcina - naglasio je Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.