VAZDUH U BEOGRADU JE U CRVENOJ ZONI, NIŠTA SE NE VIDI: Evo šta to znači i koliko je OPASNO! (FOTO)
Foto: Printscreen

teško se diše

VAZDUH U BEOGRADU JE U CRVENOJ ZONI, NIŠTA SE NE VIDI: Evo šta to znači i koliko je OPASNO! (FOTO)

- Sve dok se ne promene vremenski uslovi, biće ovakva situacija

Objavljeno:

VAZDUH u Beogradu poslednjih dana je zagađen, odnosno u crvenoj zoni. Prema rečima stručnjaka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, situacija nije alarmanta i uobičajena je za ovo doba godine, ali ipak preporučuju građanima da ograniče boravak na otvorenom.

Zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima vazduha pogoduju magla, visok vazdušni pritisak i nedostatak vetra, objašnjava dr Andrej Šoštarić, iz GZZJZ.

- Sve dok se ne promene vremenski uslovi, biće ovakva situacija - kaže, za "Novosti", Šoštarić. - Napominjem da stanje nije alarmantno, jer je ovo dimaničan i kompleksan sistem, pa zato i merimo kvalitet vazduha svkog sata. Beograđani se u svakom trenutku mogu informisati na našem sajtu, pratiti uputstva i ograničiti boravak na otvorenom.

Iz GZZJZ navode da se, kada je vazdušni omotač u crvenoj zoni, zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, a pogotovo kod starijih, dece i osoba s oboljenjima srca i pluća.

foto: Printscreen

Ovakvo variranje kvaliteta vazduha uobičajeno je za prestoničku klimu, i to će nas pratiti sve do marta. Ukoliko u narednim danima u Beogradu padnu kiša ili sneg, to će pomoći da se zagađujuće materije "speru" iz nižih slojeva vazduha, pa će i disanje biti lakše.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.