ŠUGAVA SRBIJA! Broj obolelih od ove bolesti u BEOGRADU RASTE, nadležni tvrde NEŠTO SASVIM DRUGO
Šuga, Foto: Profimedia, Ilustracija

zARAZA ILI NE?!

ŠUGAVA SRBIJA! Broj obolelih od ove bolesti u BEOGRADU RASTE, nadležni tvrde NEŠTO SASVIM DRUGO

U oktobru na teritoriji Beograda je bilo 86 slučajeva šuge, dok je u novembru taj broj iznosio 153

Objavljeno:

U oktobru na teritoriji Beograda je bilo 86 slučajeva šuge, dok je u novembru taj broj iznosio 153.

Informacija koja se poslednjih dana proširila pojedinim beogradskim školama i vrtićima, da su sve češći slučajevi obolevanja dece od šuge, zabrinula je mame i tate.

Pored raznih roditeljskih Vajber grupa u koje su stizale poruke vaspitačica, učiteljica i nastavnica, pravu malu paniku izazvala je i - statistika. Naime, broj obolelih od “bolesti prljavih ruku” u novembru skoro je udvostručen u odnosu na prethodni mesec.

Prema pisanju Blica, u oktobru na teritoriji Beograda je bilo 86 slučajeva šuge, dok je u novembru taj broj iznosio 153. Međutim, kako objašnjavaju iz GZZJZ, takav skok je normalan jer u zimskom periodu ljudi više borave u kolektivima. Tome u prilog govori i podatak da je u avgustu ove godine bilo 45 obolelih, a u decembru 2018. čak 167.

- Šuga je parazitarna infekcija kože koja se prenosi direktnim kontaktom ili preko garderobe, posteljine, rublja, a zimi kada se manje tuširamo i presvlačimo to pogoduje širenju infekcije - rekla je dr Ivana Begović Lazarević iz GZZJZ za TV „Prvu“.

Kako je istakla, kod ove infektivne bolesti najvažnija je higijena, a bolest se može preneti vrlo lako i bez direktnog dodira već, na primer, u kontaktu sa tkaninama koje je koristila inficirana osoba.

- Tegobe su pretežno svrab koji se javlja kada osoba legne sa promenama kao što su vezikule i bubuljice koje se češanjem pretvaraju u kraste. Kada osetite svrab, naročito noću - tada se treba javiti lekaru. Promene su obično lokalizovane na prostoru između prstiju, prednjoj strani ručnog zgloba, donjem delu stomaka.

Kako ističe doktorka Ivana Begović Lazarević, najbitnije je izolovati zaraženu osobu iz kolektiva.

- Terapija podrazumeva sumporne preparate koji treba da se primenjuju sedam dana. A nakon toga treba iskuvati sav veš i posteljinu koje je osoba koristila pre početka tretmana.

SEKRETARIJAT ZA DEČJU ZAŠTITU: NEMA ZARAZE

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu su istakli da pojedinačnih slučajeva ima tokom cele godine, ali da ni u jednoj školi ili vrtiću nije bilo nikakvih vanrednih dešavanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.