KOLIKO ĆE KOŠTATI BEOGRADSKI METRO I GDE ĆE BITI STANICE: Konačno su stigli odgovori na ova pitanja
Metro/Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

DETALJI

KOLIKO ĆE KOŠTATI BEOGRADSKI METRO I GDE ĆE BITI STANICE: Konačno su stigli odgovori na ova pitanja

Do sada je urađena prethodna studija izvodljivosti sa generalnim projektom za dve linije beogradskog metroa

Objavljeno:

Prve dve linije Beogradskog metroa gradiće se u tri faze, biće dugačke 40,5 kilometara, koštaće 4,4 milijarde evra, ali je teško verovati da će radovi početi pre 2021. godine.

JP “Beogradski metro i voz” je pre nekoliko dana raspisalo tender za izbor stručnog konsultanta za izgradnju BG metroa, ali je realno ostalo još mnogo posla i konkursa pre nego što bude započet najambiciozniji i najvažniji projekat u srpskoj prestonici.

Najveći deo će ići pod zemljom

Do sada je urađena prethodna studija izvodljivosti sa generalnim projektom za dve linije beogradskog metroa, ali sada tek predstoji izrada Studije izvodljivosti s idejnim projektom i projektom za građevinsku dozvolu.

- Planirano vreme za izradu idejnog projekta za prvu fazu je 12 meseci - rekao je Stanko Kantar, direktor JP “Beogradski metro i voz”.

Kako dodaje, “rok je kratak ali realan, izgradnja metroa će se biti realizovana fazno, a planira se da radovi započnu na prostoru Makiškog polja”.

Kako se saznaje, prva faza obuhvatiće deo prve linije BG metroa od Železnika (Makiškog polja) do Karaburme, u dužini od 16,5 kilometara od kojih će 2,25 km ići iznad zemlje, 2,90 plitko ispod, a 11,35 km duboko ispod površine. Na ovom potezu planirano je 18 stanica, a cena deonice je 1,82 milijarde evra.

foto: Shutterstock

U drugoj fazi biće izgrađen deo druge linije, od Mirijeva do Opštine Novi Beograd, dužine 13,4 kilometra, koji će prolaziti preko Cvetkove pijace, Slavije, kao i Savskog trga, gde bi se ukrstila sa prvom linijom. Njena cena procenjena je na 1,5 milijardi evra.

Konačno, u trećoj fazi biće produžene obe linije: prva od Karaburme do Mirijeva, a druga od Opštine Novi Beograd do Zemuna. Njena predviđena dužina je 10,6 kilometara, cena nešto veća od milijardu evropskih novčanica, a kada budu završene, prve dve metro linije će se ukrstiti i u - Mirijevu.

Da i Beograd poput Beča dobije metro

S obzirom na sve neophodne studije i planove koje je još neophodno uraditi, krajem 2020. bi mogli da počnu neki pripremni radovi u Makiškom polju, ali prava gradnja mnogo je realnija od 2021.

Kako je ranije najavio Stanko Kantar, gradnja prvog dela prve linije mogla bi da bude završena za pet godina, dakle 2025. Po ranije usvojenom smart planu, predviđeno je da obe linije kompletno budu gotove do 2033.

LINIJA 1

* Trasa: Železnik - Mirijevo

* Dužina: 21,3 kilometra

* Iznad zemlje: 2,3 km

* Plitko ispod zemlje: 7,7 km

* Duboko ispod zemlje: 11,3 km

* Stanica: 23

LINIJA 2

* Trasa: Mirijevo - Zemun

* Dužina: 19,2 kilometra

* Iznad zemlje: 0 km

* Plitko ispod zemlje: 9,4 km

* Duboko ispod zemlje: 9,8 km

* Stanica: 23

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.