ZNATE LI KOJI MOST JE BIO TAMO GDE JE SAD BRANKOV? Neverovatna priča o najlepšem beogradskom mostu ZLE SUDBINE
Bio je to veličanstven „kraljevski“ lančani tj. viseći most, Foto: Printscreen

zanimljiva istorija

ZNATE LI KOJI MOST JE BIO TAMO GDE JE SAD BRANKOV? Neverovatna priča o najlepšem beogradskom mostu ZLE SUDBINE

Konstrukcijski, most je bio remek delo svetske arhitekture

Objavljeno:

Na današnji dan 1934. godine pušten je u saobraćaj prvi beogradski drumski most preko Save, nazvan "Zemunski most kralja Aleksandra". Dignut je u vazduh u aprilu 1941, a na mestu visećeg mosta podignut je 1957, most nezvanično nazvan "Brankov most".

foto: Printscreen
foto: Naxi kamere

Brankov most je još i tzv. „glavni“ gradski most iako to nije i po obimu saobraćaja (po ovom parametru vodi most „Gazela“). Po obimu saobraćaja, Brankov most zauzima drugo mesto.

foto: Printscreen

Današnji most sagrađen je na temeljima pređašnjeg, sasvim drugačijeg mosta koji je nosio ime kralja Aleksandra. Bio je to veličanstven „kraljevski“ lančani tj. viseći most. Da je „živ“ i današnji Most na Adi morao bi da „povije nos“ jer mu u lepoti nebi bio ni do pojasa! Most kralja Aleksandra su krasila dva pilona u srpsko-vizantijskom stilu koja su stajala na veličanstvenim postamentima koji i danas nose Brankov most. Na ulazima na most trebale su da stoje četiri monumentalne konjaničke statue: Cara Dušana i kralja Petra I Karađorđevića sa desne strane obale a hrvatskog kralja Tomislava i bosanskog kralja Trvtka sa leve.

foto: Printscreen

Ipak, nadolazeći ratni suton (1934. godina) u čijim užasima je most i stradao, sprečili su „krunisanje“ mosta.

foto: Printscreen

Konstrukcijski, most je bio remek delo svetske arhitekture. Naime, Savu je trebalo premostiti mostom bez ijednog stuba podupirača u sredini obzirom da se most nalazi u zoni pristaništa gde je neophodno obezbediti uslove za nesmetano okretanje brodova. Most kralja Aleksandra je udovoljavao ovim zahtevima.

foto: Printscreen

Nakon rata, izgrađen je novi most – svojevrsni svetski rekorder! Brankov most je, sa glavnim rasponom od 261 m, svojevremeno držao rekord u svetu za ovakav tip mosta. Reč je o kontinualnom sistemu tzv. kolovozne table u vidu ortotropne ploče koja je na ovom mostu prvi put primenjena kod nas.

foto: Nemanja Pančić

Još jedna zanimljivost vezana za ovaj most za koju verovatno niste znali je da Brankov most ustvari čine dva samostalna mosta blizanca od kojih je jedan, onaj u pravcu Novog Beograda, stariji čak 15 godina.

Naime, nakon 15 godina upotrebe ovog mosta i izgradnje Novog Beograda, njegov kapacitet je postao nedovoljan. Kada prolazite Savskim šetalištem ili krstarite rekom ispod ovog mosta obratite pažnju. Videćete da su u pitanju dva potpuno odvojena mosta, čak u detaljima i različita. A kada prelazite preko njega razliku je gotovo nemoguće primetiti.

BONUS VIDEO:

CIGLA ZAUSTAVLJA DALJU RASPRAVU! Svađao se da devojkom, a onda sam sebe ZVEKNUO PO GLAVI! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/beautifulserbia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.