DONETA JE ODLUKA! Poznato je gde će ova žena koja je MNOGO ZADUŽILA SRPSKI NAROD dobiti spomenik!
Foto: Printscreen

odlučeno!

DONETA JE ODLUKA! Poznato je gde će ova žena koja je MNOGO ZADUŽILA SRPSKI NAROD dobiti spomenik!

Diana Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata spasla više od 15 hiljada dece iz logora smrti u NDH, a cilj joj je bio da tu decu zbrine i nađe im roditelje

Objavljeno:

Diana Budisavljević dobiće spomenik na Savskom keju, odlučila je danas Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada.

Spomenik će biti postavljen na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali, uz Karađorđevu ulicu, a ta lokacija, po rečima predsednice Komisije Andree Radulović, ima posebnu simboliku.

Odatle se, kako je objasnila, pruža pogled na drugu obalu Save i neke od objekata logora na Sajmištu gde su bili zatočeni i stradali mnogi očevi i braća dece, koju su spasavali Diana Budisavljević i njeni saradnici.

Diana Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata spasla više od 15 hiljada dece iz logora smrti u NDH, a cilj joj je bio da tu decu zbrine i nađe im roditelje.

Spomenik u čast Diani Budisavljević zahvalnost je i požtovanje njenoj požrtvovanosti, velikom srcu i ljubavi prema srpskom narodu, rekla je Radulović.

Članovi Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica usvojili su i inicijativu Odbora veterana graditelja Beograda i Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije da se spomenik graditeljima Beograda i učesnicima svih omladinskih radnih akcija podigne u parku Ušće na Novom Beogradu.

foto: Pritnscreen

Spomenik bi podsećao na istorijske činjenice, a to su da je 11. aprila 1948. godine održan miting 19 omladinskih radnih brigada na kojem je ozvaničen početak izgradnje Novog Beograda, da je pune tri godine na močvari i pesku 910 omladinskih brigada sa 200.000 graditelja radilo je i podiglo Palatu Srbija, stambeno naselje od 40 petospratnica na Tošinom bunaru, Studentski grad, hotel Jugoslavija, Dom kulture, zgradu Šumarskog fakulteta na Bežanijskoj kosi i izgradilo još 19 kilometara obaloutvrda na Savi i Dunavu.

Od 1949. godine, akcija se "prelila" preko Save u stari deo grada, te je na 30 lokacija podignuto 50 objekata, stambenih naselja, Dom sindikata, zgrada Borbe, stadion Partizana. Omladinske brigade akcijaša graditelja radile su u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici i na rekonstrukciji saobraćajne infrastrukture (Ulica kneza Mihaila, Bulevar kralja Aleksandra i Ulica vojvode Stepe i mnoge druge).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.