POBEDNIK JE DOBIO NOV NOS! On danas izgleda MNOGO DRUGAČIJE (FOTO)
Ilustracija, Foto: Aleksandar Stojanović

otkrivamo

POBEDNIK JE DOBIO NOV NOS! On danas izgleda MNOGO DRUGAČIJE (FOTO)

Zakrpa na nosu koja je verovatno posledica greške u originalnom kalupu, skinuta je, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava

Objavljeno: 14:01h

Radovi na restauraciji beogradskog "Pobednika" se nastavljaju, a novitet koji je u toj sanaciji urađen je nos na ovom spomeniku.

Naime, kako je napisano na Tviter profilu beogradskog simbola, zakrpa koja se nalazila na nosu, verovatno je posledica greške u originalnom kalupu, ali je sada sređena.

- Zakrpa na nosu koja je verovatno posledica greške u originalnom kalupu, skinuta je, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava. Razlika u boji između sveže bronze i patine je normalna pojava, i do kraja radova će biti neprimetna - navodi se u toj objavi.

Simbol Beograda dug 4,25 metra i težak oko 1.000 kilograma svašta je preživeo za više od devet decenija koliko je bdio nad prestonicom. Čelične sajle su bile labave, skoro istrulile, bukvalno se držao na nekoliko šrafova koji su potpuno zarđali. Postojala je velika opasnost od urušavanja usled vremenskih nepogoda, a bilo je i rupa od metaka.

Obnova, za koju je zadužen vajar Zoran Kuzmanović, potrajaće još nekoliko meseci, a negde u martu "Pobednik" će ponovo osvanuti na Kalemegdanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.