UKLANJAJU SE STARA DRVA, POSTAVLJAJU SE NOVA! U okviru rekonstrukcije Savskog trga Zelenilo dolazi do PROMENA
Savski trg, ilustracija, Foto: Beograd.rs

NOVITETI

UKLANJAJU SE STARA DRVA, POSTAVLJAJU SE NOVA! U okviru rekonstrukcije Savskog trga Zelenilo dolazi do PROMENA

Ekipe „Zelenila” će sutra započeti radove na uklanjanju sedamnaest stabala na Savskom trgu, između Karađorđeve ulice i Savskog platoa...

Objavljeno: 21.11.2019. 15:15h
  • 3

U sklopu rekonstrukcije Savskog trga, koji će nakon završetka radova postati funkcionalan i kompaktan saobraćajni prostor, sa akcentom na otvorene pešačke površine i prostorom za odmor i okupljanje, JKP „Zelenilo – Beograd” obavljaće deo posla koji se tiče uklanjanja starih stabala i sadnju novog visokog i niskog rastinja, koncentrično raspoređenog, kako je i predviđeno pobedničkim rešenjem na završenom arhitektonsko-urbanističkom konkursu.

- Ekipe „Zelenila” će sutra započeti radove na uklanjanju sedamnaest stabala na Savskom trgu, između Karađorđeve ulice i Savskog platoa, od kojih su pojedina mladice a dva stabla su suva i sa truležom. Svaka seča stabala višestruko se nadoknadi sadnjom novih sadnica, pa će tako biti i na Savskom trgu, gde je nakon rekonstrukcije infrastrukture planirana sadnja u koncentričnom rasporedu zelenila i to u prvom redu uz buduću obodnu saobraćajnicu, visoko rastinje, a potom niže rastinje, uz velike travnate površine - rekli su iz "Zelenila".

„Zelenilo” je podsetilo na to da Grad Beograd insistira na strategiji da se svako uklonjeno stablo, što je nužno da se dešava kada se rade veće rekonstrukcije i što je praksa svuda u svetu, zameni sa znatno većim brojem drveća.

Tako će takođe sutra započeti i akcija „Drvo za Beograd”, koju je najavio gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, a prva institucija koja se odazvala ovom izazovu jeste Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja će zasaditi 163 stabla u parku Ušće i tako dati svoj doprinos.

Bonus video:

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media