ZA 2 GODINE U BEOGRADU JE IZVRŠENO 140 TRANSPLANTACIJA KOŠTANE SRŽI! Imaju 12 kreveta i VELIKE USPEHE U LEČENJU
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

OTKRIVAMO

ZA 2 GODINE U BEOGRADU JE IZVRŠENO 140 TRANSPLANTACIJA KOŠTANE SRŽI! Imaju 12 kreveta i VELIKE USPEHE U LEČENJU

Za odrasle, transplantacije se rade na Vojnomedicinskoj akademiji i u Institutu za hematologiju Kliničkog centra Srbije, a za decu na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta

Objavljeno:

Transplantacija matičnih ćelija koštane srži savremen je način lečenja brojnih stečenih i urođenih oboljenja, kod pojedinih bolesti i jedini poznat oblik lečenja, a za dve godine rada sterilnog bloka Odeljenja za transplataciju koštane srži Kliničkog centra Srbije, urađeno je 140 transplatacija.

Za odrasle, transplantacije se rade na Vojnomedicinskoj akademiji i u Institutu za hematologiju Kliničkog centra Srbije, a za decu na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

Načelnica Odeljenja za transplataciju koštane srži Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije profesorka doktorka Milena Todorović Balint izjavila je za RTS da je proslavljeno dve godine rada sterilnog bloka Odeljenja za transplantaciju koštane srži.

"Uradili smo preko 140 transplatacija i preko 40 alogenih transplatacija, a ove godine smo uradili i 55 autolognih transplatacija", ističe Todorović Balint.

Objašnjava da autologna transplatacija znači da je pacijent sam sebi donor.

"Kod alogenih transplatacija, glavna indikacija je akutna leukemija i tu imamo donore u porodici i u međunarodnom registru", kazala je doktorka.

Dodaje da sterilni blok ima 12 kreveta, četiri izolacione jedinice gde se nalaze bolesnici u programu alogene transplatacije.

"Trenutno čeka 15 bolesnika. Mi smo ustanova koja je pre dve godine počela da radi ovaj vid transplatacija. Vojnomedicinska akademija, Institut za majku i dete i Klinički centar Vojvodine, takođe rade", rekla je doktorka Todorović Balint.

Ističe da se u Srbiji sada mogu raditi sve vrste transplatacija.

"Trebalo bi proširiti kapacitete. Bolesnika je sve više, kao i posttransplatacionih komplikacija. Imamo i razvijenu ambulantu za praćene transplantiranih bolesnika, što je veliki doprinos radu ovog odeljenja", ističe Milena Todorović Balint.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.