ZVEZDARU I AUTOKOMANDU ĆE DA SPAJA NOVI BULEVAR! Izmenjen saobraćajni plan, novi radovi u ovim delovima GRADA!
Bulevar, ilustracija, Foto: Google street view

SPREMITE SE

ZVEZDARU I AUTOKOMANDU ĆE DA SPAJA NOVI BULEVAR! Izmenjen saobraćajni plan, novi radovi u ovim delovima GRADA!

Kako su na nedavno održanoj sednici Komisije za planove objasnili stručnjaci iz Sekretarijata za urbanizam, neophodno je proširenje ulica..

Objavljeno:

Nova saobraćajnica, dužine 3.200 metara, spojiće Ulicu Dimitrija Tucovića sa Autokomandom. Kako je predviđeno nacrtom Plana detaljne regulacije za deo opštine Zvezdara, u nastavku Čingrijine biće napravljena deonica ulice Nova 1 na raskrsnici sa Bulevarom kralja Aleksandra, kod Cvetkove pijace, kako bi se direktno povezala sa Ulicom Gospodara Vučića i Južnim bulevarom.

Buduća saobraćajna mreža podrazumeva širenje Ulice Dimitrija Tucovića sa dve na četiri trake, sve od ukrštanja sa Ulicom Miloša Jankovića, gde počinje Čingrijina ulica, koja će, takođe, biti proširena. Na delu od Preševske do Ulice Vjekoslava Kovača planirana je nova deonica ove ulice, koja će se završavati kod okretnice autobusa 309, na raskrsnici sa Bulevarom. To znači da će pojedini objekti, koji se nalaze na trasi novog dela ulice, morati biti srušeni.

Kako su na nedavno održanoj sednici Komisije za planove objasnili stručnjaci iz Sekretarijata za urbanizam, neophodno je proširenje ulica.

- Na raskrsnicama Batutova i Dimitrija Tucovića, kao i Bulevara i Vjekoslava Kovača, u jutarnjim časovima stvara se velika gužva, pa je potrebno proširenje saobraćajnica kako bi mogla da primi sva vozila - navele su gradske arhitekte. - Takođe, nova gradnja koja je planirana u ovom delu Zvezdare zahteva novu uličnu mrežu.

Usled prostornih ograničenja, planirane su i kolsko-pešačke ulice - Dr Ludviga Hiršvelda, Dr Vladana Đorđevića, Ivana Kapistrana, Prijedorska i deo Kordunaške.

- U ovim ulicama pešački saobraćaj biće favorizovan u odnosu na motorni - navodi se u planskoj dokumentaciji. - Ove saobraćajnice su sa umerenim saobraćajem i nemaju funkciju povezivanja unutar mreža, već je njihova uloga pristup objektima unutar bloka.

Postojeća autobuska i tramvajska okretnica u Čingrijinoj ulici neće biti izmeštena, ali će biti delimično izmenjena. Nova početna stanica za vozila javnog gradskog prevoza biće izgrađena u zoni ulica Milana Rakića, Hektorovićevoj i Novoj 1.

- Trolejbuske linije biće produžene od postojećeg terminusa u Čingrijinoj do planirane okretnice. Ostavlja se mogućnost reorganizacije mreže u skladu sa razvojem saobraćajnog sistema.

PARK UMESTO PARKINGA

Iako je Planom prvobitno bilo predviđeno da se park na uglu Preševske i Đoke Vojvodića pretvori u parking za 78 mesta, Komisija za planove odustala je od ovog projekta, posle peticije koju je potpisalo više od 1.800 Zvezdaraca. Stanari okupljeni oko inicijative "Sačuvajmo zelenu Zvezdaru" nadležnom sekretarijatu podneli su 37 primedaba na postojeći nacrt PDR. Sledeća javna rasprava zakazana je za 26. novembar, a realizacija će početi nakon sagledavanja svih primedaba i usvajanja u Skupštini grada.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.