ČUVENI KONJ SE OBNAVLJA: Uskoro će i spomenik KNEZU MIHAJLU biti rekonstruisan
Ilustracija, Foto: Wikipedia

KONAČNO

ČUVENI KONJ SE OBNAVLJA: Uskoro će i spomenik KNEZU MIHAJLU biti rekonstruisan

Čim ugovor bude potpisan počeće izvođenje

Objavljeno: 16:54h

Grad Beograd je izabrao izvođača za rekonstrukciju spomenika knezu Mihailu. Na tenderu je pobedila kompanija "Granit Liješće" iz Sremske Mitrovice, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On dodaje da je u toku procedura koja prethodi potpisivanju ugovora, koje se očekuje tokom sledeće nedelje.

* 60 dana će trajati obnova spomenika na Trgu republike

* Spomenik Knezu Mihailu se neće pomerati sa postolja

* Radove će i ovoga puta voditi Risto Mihić

"Čim ugovor bude potpisan počeće izvođenje. Vrednost ugovora je 3,7 miliona, neto, a rok za završetak radova na obnovi spomenika je 60 dana", kaže Vesić za Sputnjik i dodaje da je reč o restauraciji i čišćenju spomenika, koji se neće pomerati s postamenta.

Dakle, za razliku od Pobednika, knez Mihailo i njegov vranac ostaju na svom mestu, a Beograđani i gosti grada imaće priliku da vide kako manji, ali ništa manje značajan spomenik dobija novo ruho.

Umetnička radionica "Granit Liješće" je kuća koja već godinama obnavlja i štiti spomenike. Prošle godine obnovili su spomenik srpskom vojniku u Kraljevu, visok 16 metara. Radionica je obnovila i osmatračnicu sa Kajmakčalana u Pionirskom parku i spomenik vojvodi Stepi u Čačku.

Krucijalni spomenik

Radove će i ovoga puta voditi Risto Mihić, diplomirani vajar i licencirani konzervator i restaurator skulptura, inače zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu. On za Sputnjik kaže da je reč je o komplikovanoj intervenciji, jer je delo italijanskog vajara Enrika Pacija poslednji put konzervirano pre pune 34 godine, ali da je to ogroman izazov.

"Toliki da sam dva dana razmišljao da li uopšte da prihvatim posao. Imam dosta iskustva u nadzoru radova i kao neko ko daje savete i neko ko radi. Razmišljao sam dosta, jer je to po meni krucijalan spomenik, od izuzetnog je značaja, nalazi se na najznačajnijem mestu. Autor je značajan, iako je u to vreme bilo i jačih, on je sticajem okolnosti došao i pokazao se kao dobar. Mislim da je ovo njegovo najbolje delo", kaže Mihić.

Mihićev tim radiće i na reljefima i postamentu, za koje je nacrte uradio srpski arhitekta Konstantin Jovanović.

Spomenik knezu Mihailu je nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture od velikog značaja. Odliven je u Minhenu 1879. godine u radionici Ferdinanda fon Milera. Svečano otkrivanje upriličeno je na Svetog Nikolu, krsnu slavu Obrenovića 1882. godine.

Mihić kaže da će dva meseca biti dovoljna da se ovo važno umetničko delo zaštiti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.