VESIĆ: Vreme da Beograd preuzme Muzej vazduhoplovstva
Muzej vazduhoplovstva, Foto: Printscreen / Youtube

značaj za srbiju

VESIĆ: Vreme da Beograd preuzme Muzej vazduhoplovstva

On je u kolumni u Politici pisao o istoriji Muzeja vazduhoplovstva koja je počela 1911. godine i značaju ove institucije za istoriju Srbije

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je vreme da osnivačka prava nad Muzejom vazduhoplovstva preuzmu Grad Beograd ili Srbija.

Uz zahvalnost Vojsci Srbije koja ga je, kako je rekao, godinama čuvala u veoma teškim vremenima, Vesić je rekao da je preuzimanje Muzeja vazduhoplovstva od strane grada ili republike "samo predlog" jer veruje da bi muzej mogao da postane svetska atrakcija.

"Ne zaboravite da će broj putnika na aerodromu Nikola Tesla biti udvostručen i da će mnogi od njih provoditi vreme u tranzitu u našem gradu i zato je ulaganje u Muzej koji se nalazi na aerodromu prilika da im tu ponudimo sadržaj kakav ne mogu da vide u svojim zemljama", rekao je Vesić za Studio B.

On je u kolumni u Politici pisao o istoriji Muzeja vazduhoplovstva koja je počela 1911. godine i značaju ove institucije za istoriju Srbije.

Naveo je da je taj Muzej jedan od deset najboljih na svetu kao i da se u njemu čuvaju retki i jedinstveni eksponati.

Među njima su jedini preostali metalni lovac fijat G-50 bis, ponos italijanske vazduhoplovne industrije pred Drugi svetski rat, svi primerci aviona MiG, avion Ivana Sarića iz 1909. godine, dvokrilni lovac Njepor B1 (Nieuport B1) kojim su Srbi leteli na Solunskom frontu, Mesersmit ME-109 (Mešersćmitt BF-109), engleski hariken (Hawker Hurricane MK IV) , Spitfire (Spitfire MK Vc), ruski Jakovljem JAK-3, Iljusin IL-2, američki thunderbolt B-47 i preko 200 drugih letelica.

Vesić je u kolumni naveo kako se "Muzej vazduhoplovstva u Surčinu gradio kao Skadar na Bojani pune 23 godine".

"Odluka o izgradnji doneta je 1974. godine, izvođač je izabran 1975. godine sa rokom izgradnje od 18 meseci. Muzej je završen 13 godina kasnije, 1989. godine i bio je to poslednji veliki objekat koji je podigla Jugoslavija, država koja se dve godine kasnije raspala u krvavom građanskom ratu", napisao je Vesić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.