BEOGRAD JE PRE NEKI DAN BIO NAJZAGAĐENIJI GRAD NA PLANETI: Ušli smo u CRVENO, a sad se konačno ZNA I ZAŠTO!
Beograd je bio na listi najzagađenijih gradova, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

NESLAVNO PRVO MESTO

BEOGRAD JE PRE NEKI DAN BIO NAJZAGAĐENIJI GRAD NA PLANETI: Ušli smo u CRVENO, a sad se konačno ZNA I ZAŠTO!

Da li je situacija alarmantna, pitali smo stručnjake

Objavljeno: 15:25h
Jovana Jovanović

Na sajtu airvisual.com Beograd je juče "ušao u crveno", a zagađenost vazduha označena je sa 164 jedinice, što znači da smo bili na četvrtom mestu na ovoj neslavnoj tabeli.

Takođe, na sajtu Beoeko jedinu informaciju koju možete dobiti o zagađenosti vazduha jeste preporuka o kvalitetu vazduha u prestonici.

Više o tome pročitajte u linku ispod:

Upravo iz ovih razloga kontaktirali smo Zavod za javno zdravlje kako bi nam objasnili o čemu je reč i šta je dovelo do tolikog zagađenja.

Kako u ovom zavodu kažu, podaci sa sajta Airvisual.com ne poklapaju se s njihovim zvaničnim merenjima.

Dakle, u Zavodu za javno zdravlje tvrde da Beograd nije najzagađeniji grad na svetu, niti jedan od najzagađenijih, jer svakog dana na sat vremena proveravaju kvalitet vazduha.

Obrađujemo podatke na svakih sat vremena, i tačno je da je Beograd bio prethodnih dana zagađen, ali nije najzagađeniji grad na svetu. Takođe, adekvatno objašnjene oko uzroka zagađenja, svakako da jeste aktivacija individualnih ložišta pre nekoliko dana, a i nije bilo vetra. Napominjemo da se merenja sa sajta Airvisual.com od juče po kojem je naš glavni grad bio na četvrtom mestu po zagađenosti, ne poklapaju sa našim merenjima indeksa vazduha, jer je vazduh bio baš dobar, a mi merimo u skladu sa našim zakonodavstvom i praksom", kaže Andrej Šošterić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kvalitet vazuha u Beogradu je danas dobar, a jutros je bio prihvatljiv. Osim toga, Šošterić navodi da situacija nije alarmantna, tako da građani ne bi trebalo da brinu.

Danas oko 13 časova je bio odličan kvalitet vazduha, pa i jutros kada smo merili. Takva situacija je očekivana budući da su se promenile karakteristike vazdušnih masa, jer ima vetra te je i zagađenost manja. Inače, kvalitet vazduha tokom jeseni i zime varira zbog ložišta, ali merenja sprovodimo na svakih sat vremena tako da situacija nije alarmanta", poručuje Šošterić.

Uprkos tome, proverili smo na mapi kakva je trenutna situacija i u ostalim zemljama širom sveta kada govorimo o zagađenosti i kvalitetu vazduha.

Ovde je prikazan indeks kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Primećujemo da uglavnom dominira zelena boja što znači da je kvalitet dobar, dok žuta boja označava da je kvalitet umeren.

Konačno, tamo gde je obeležen crveni kvadratić to znači da je u pitanju veća zagađenost.

foto: Printscreen

Isto tako, ako proverimo trenutni kvalitet vazduha u Beogradu, dolazimo do podatka da je ocenjen sa ocenom - odličan.

foto: Printscreen

Uz to sledi preporuka za ponašanje stanovništva u kojoj se navodi da nema rizika po zdravlje stanovnika tako da slobodno vreme možete iskoristii za boravak u prirodi.

foto: Printscreen

Parametri oko kvaliteta vazduha su uvek dostupni na sajtu Beoeko i ažuriraju se na svakih sat vremena tako da se u svakom trenutku može proveriti. Isto tako, postoji pet različitih kategorija vazduha, a to su odličan, dobar, prihvatljiv, zagađen i jako zagađen.

Takođe, primetno je da ove kategorije variraju tokom jesenjih i zimskih dana iz više razloga.

Postoji više uzroka koji dovode do zagađenosti vazduha.

Stručnjaci navode da je jedan od razloga jakog zagađenja vazduha intezitet saobraćaja u gradu, ali i meteorološke prilike – hladne noći i topli dani, ali i to da su vlasnici pojedinih objekata počeli da greju svoje kuće.

Najugroženiji su gradovi gde je gustina stanovništva najveća, kao što su Beograd i Novi Sad. Tradicionalno u zimskom periodu, Užice, Kosjerić, Valjevo, kao i mnoga druga mesta, imaju problem zbog grejanja i geografsko-meteoroloških uslova.

Na zagađenost vazduha pre svega utiče gustina naseljenosti, dok u nekim gradovima zagađenost umnogome zavisi od geografskog položaja i klime, kao što su mesta koja se nalaze u kotlinama. Najteže je u onim opštinama koje su smeštene u kotlini, a sa velikim brojem hladnih dana u zimskom periodu godine povećana je zagađenost vazduha upravo zbog velikog broja individualnih ložišta.

Od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.