INCIDENT U CENTRU BEOGRADA: Ćelavi muškarac ŽESTOKO ISPSOVAO ljude koji su obeležavali zločin! (VIDEO)
Incident u Knez Mihailovoj, Foto: Printscreen

skandal

INCIDENT U CENTRU BEOGRADA: Ćelavi muškarac ŽESTOKO ISPSOVAO ljude koji su obeležavali zločin! (VIDEO)

Oni su se oko 12 časova okupili u Knez Mihailovoj ulici, a ubrzo nakon toga je usledio incident

Objavljeno: 22.10.2019. 13:04h
  • 210

Aktivistkinje organizacije "Žene u crnom", okupile su se u Knez Mihailovoj ulici  kako bi organizovale nenasilnu šetnju pod nazivom "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Sjeverinu".

U ime ubijenih Sjeverinaca i njihovih porodica, traže da država reaguje i uhapsi počinioce, njihove naredbodavce i komandante, kako politička zajednica u Srbiji ne bi bila zatočena ni sjeverinskim, ni bilo kojim drugim zločinom.

Oni su se oko 12 časova okupili u Knez Mihailovoj ulici, a ubrzo nakon toga je usledio incident.

Naime, jedan muškarac im je prišao i počeo da ih psuje zato što su izašli na ulicu kako bi iskazali svoje mišljenje i svoj stav.  

Kako je to izgledalo pogledajte u video snimku:   

Podsećamo, pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici" su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj - Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mestu Mioče, kod kafane Amfora oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine. Ovi građani Srbije ubijeni su samo zbog toga što su bili Muslimani.

Ubijeni su Sjeverinci: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvide Koldžić.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. prvostepenu presudu da su četvorica iz “Osvetnika" počinili ovaj ratni zločin.

Dragutin Dragićević osuđen je na 20 godina zatvora, Đorđe Šević na 15 godina. Milan Lukić, koji je u međuvremenu iz Argentine izručen Haškom tribunalu i Oliver Krsmanović, koji je u bekstvu, osuđeni su u odsustvu na po 20 godina zatvora.

Žene u crnom smatraju da ni prvostepeni ni Vrhovni sud nisu prihvatili da su osuđeni pripadali vojsci Republike Srpske, koju je finansirala, organizovala i podržavala tadašnja Vojska Jugoslavije. Sudovi su prikrili odgovornost države, iako je ona utvrđena tokom suđenja.

Takođe, u Zakonu o zaštiti civilnih žrtva rata nema sjeverinskih žrtava, budući da ovaj sramni zakon ne prepoznaje građane svoje zemlje kao civilne žrtve rata, jer se rat nije vodio na teritoriji Srbije i jer su žrtve otete na teritoriji BiH. Od države Srbije zahtevaju da se počne sa obeštećenjem preživelih članova porodica žrtava iz Sjeverina.

Bonus video

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media