IZDATO ZDRAVSTVENO UPOZORENJE! Beograd je JEDAN OD NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA SVETA!
Zagađenje, Foto: Profimedia

stanje očajno

IZDATO ZDRAVSTVENO UPOZORENJE! Beograd je JEDAN OD NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA SVETA!

Svetski i domaći izvori saglasni u oceni o stepenu zagađenja vazduha....

Objavljeno: 21.10.2019. 15:00h
  • 10

Prema podacima o zagađenju vazduha izmerenom u ponedeljak nešto pre 10.00 časova, Beograd se nalazi na desetom mestu najzagađenijih gradova sveta.

Neslavna lista počinje sa dva indijska grada - Delhijem i Kalikutom, slede Daka (Bangladeš), Katmandu (Nepal), dva grada u Pakistanu, Dubaji (UEA), Santjago (Čile) i Sarajevo (BiH), kao drugo zvučno ime.

Uz ime glavnog grada Srbije zagađenje vazduha obeleženo je vrednošću od 133 jedinice, dok je neslavno prva Daka u ljubičastoj zoni, tj. sa najjačim stepenom zagađenja i vrednošću od 211.

Iako je u svetu mali Beograd zauzeo visoku poziciju ušavši u prvih deset na listi koja govori o ugroženosti zdravlja stanovnika i mogućim zdravstvenim komplikacijama, situacija je juče bila još alarmantija. Prema dostupnim podacima, Beograd se 20. oktobra našao na samom vrhu liste gradova sa zagađenim vazduhom - u crvenoj zoni sa zagađenošću od 169 jedinica.

foto: Printscreen/Airvisual.com

Današnje podatke potvrdio je i Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe stavivši Beograd u narandžastu zonu, ali bez preciznih podataka o meri zagađenja.

Prema tom sajtu, kvalitet se ocenjuje kao odličan - zelena zona, dobar - žuta, prihvatljiv - narandžasta, zagađen - crvena i jako zagađen - ljubičasta.

Uz nesrećno lice "narandžastog" dečaka koji korisnicima sugeriše da je kvalitet vazduha u Beogradu prihvatljiv stoji i obaveštenje o merama opreza. Predočava se da su tegobe moguće kod osetljivih grupa, te da stari, deca i osobe sa oboljenjem srca i pluća treba sa posebnim oprezom borave na otvorenom, te da obrate pažnju otežava li im se disanje, pojačava li se kašalj i da, eventualno, kontaktiraju lekara.

foto: Printscreen/Beoeko.com

Zagađenost po lokacijama

Najdramatičnija situacija je na Starom Gradu, gde je zagađenost obeležena brojem 155. Sledi Novi Beograd sa pomenutih 133 jedinica. Na trećem mestu je mostarska petlja sa 107.

Potražili smo komentar nadležnih iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, ali do momenta objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da ga dobijemo.

foto: Printscreen/Airvisual.com
foto: Printscreen/Beoeko.com

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media