POBEDNIK JE SKINUT! Građani će na ovoj lokaciji moći da ga vide izbliza (FOTO)(VIDEO)
Spomenik "Pobednik", Foto: Aleksandar Stojanović

restauracija

POBEDNIK JE SKINUT! Građani će na ovoj lokaciji moći da ga vide izbliza (FOTO)(VIDEO)

Posle 91 godine, “Pobednik” će danas privremeno biti skinut sa postolja

Objavljeno: 13:07h

Zbog skidanja "Pobednika", Gornji grad Beogradske tvrđave biće danas zatvoren za posetioce, u periodu od ponoći do 13.00 časova. Skidanja simbola Beograda trajaće od 11.00 do 13.00, a "Pobednik" će zatim biti izložen na Carigradskom drumu od 13.00 do 15.00 sati.

Svi zainteresovani moći će da izbliza pogledaju "Pobednika" na Carigradskom drumu (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Mogli ste da pogledate video-snimak uživo:

Oni koji nisu mogli da prisustvuju premeštanju "Pobednika" sva dešavanja mogli ste da pratite u našem lajv blogu.

12:58 - Kamion je u pratnji policije krenuo, i "Pobednik" se uputio ka Carigradskom drumu, mestu koje će biti pretposlednja stanica pred odlazak u Smederevo.

12:31 - Spomenik "Pobednik" je pažljivo postavljen na kamion, i svakog trenutka će biti prebačen na Carigradski drum, gde će građani moći da ga vide izbliza.

foto: Aleksandar Stojanović

12:19 - "Pobednik" je uspešno postavljen na tlo, i čeka prebacivanje na kamion koji će da ga preveze na Carigradski drum.

foto: Aleksandar Stojanović

12:12 - Radnici ispod "Pobednika" postavljaju drvene letve i džakove, ne bi li uspešno položili spomenik.

foto: Aleksandar Stojanović

12:09 - Pobednik je u horizontalnom položaju postavljen na tlo.

11:54 - Radnici postavljaju drvenu podlogu za "Pobednika".

foto: Akleksandar Stojanović

11:52 - "Pobednik" je van svoje platforme.

1 / 3 Foto: Akleksandar Stojanović

11:47 - Nakon skoro sat vremena, majstori su uspešno pomerili "Pobednika" sa platforme.

11:11 - Nadležni su se obratili pristiglima građanima i zamolili ih da imaju razumevanja i strpljenja za sporo spuštanje "Pobednika", jer kako su naglasili bitna im je bezbednost građana, kao i samog spomenika.

10:40 - Radnici bezbedno pripremaju "Pobednika" za spuštanje na tlo.

1 / 3 Foto: Aleksandar Stojanović

10: 30 - Sve pripreme za "Pobednika" su izvršene. Spomenik je obmotan trakom, i zaštitom, a radnici su prikačili kran dizalicu potrebnu za njegovo skidanje. Svakog trenutka će simbol Beograda biti uklonjen sa svog postolja.

Podsećamo, da posle 91. godine, “Pobednik” će danas, uz direktan prenos, privremeno biti skinut sa postolja, izložen na Carigradskom drumu, a zatim prebačen u Smederevo gde će biti vršena njegova restauracija.

Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazličitija zaduženja. Detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata.

foto: Aleksandar Stojanović

Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti “Pobednika” pronađen je čak i - osinjak.

Inače, predviđeno je da se operacija skidanja spomenika izvede uz upotrebu specijalne auto-dizalice, uz prethodno vezivanje skulpture sistemom gurtni, prema projektu koji je uradio Građevinski fakultet. Ovo je veoma “pipav” deo rekonstrukcije, pa je moralo da se vodi računa i o veličini auto-dizalice, odnosno njenoj težini, kako bi ona uopšte mogla da stigne do “Pobednika”, ali kasnije i sa njim preko mosta kod Sahat kapije napusti Beogradsku tvrđavu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.