KIŠA IH NIJE ZAUSTAVILA! Taksisti i danas blokirali Beograd, ovo je bio 4. dan PROTESTA (MAPA)
Štrajk taksista, Foto: Beta / Milan Obradović

NASTAVAK PROTESTA

KIŠA IH NIJE ZAUSTAVILA! Taksisti i danas blokirali Beograd, ovo je bio 4. dan PROTESTA (MAPA)

Najavljeni novi protesi

Objavljeno: 15:11h

Ni jaka kiša, ni zahlađenje, kao ni haos koji još od jutarnjih sati vlada na beogradskim ulicama, neće uticati na odluku taksista da i danas nastave sa protestima i blokadom prestonice.

- Kiša i jutarnje gužve neće zaustaviti protest taksista, tako da mi danas nastavljamo kao i ranijih dana - rekao je kratko za "Blic" jedan od lidera taksista prvi čovek najvećeg taksi udruženja, Aleksandar Bijelić.

Protestnih okupljanja i vožnji neće biti samo tokom vikenda, kada će Beograđani konačno moći malo da odahnu, a blokada prestonice će se nastaviti već početkom naredne radne nedelje. I to uprkos najavljenoj poseti turskog predsednika Redžepa Erdogana (7. i 8. oktobar).

- Biće protesta i u ponedeljak i u utorak. Videćemo samo kakav će režim i satnica biti. Odlučićemo da li ćemo možda menjati trasu ili ćemo u protestnu vožnju krenuti pre ili posle njegovog dolaska - rekao je jedan od lidera taksista prvi čovek najvećeg taksi udruženja, Aleksandar Bijelić.

Najavljena je i radikalizacija protesta, pa čak i zatvaranje najprometnijih mostova u prestonici. Ipak, kako nam je Bijelić danas rekao, do toga neće doći pre utorka-srede naredne nedelje.

Takođe, najavljeno je da će protesti taksista od nedelje početi i u Novom Sadu, Nišu...

Kao i u prethodna tri dana taksisti su tačno u podne počeli da se okupljaju na četiri već svima dobro poznate lokacije: na Obrenovačkom putu (Čukarica), u Bloku 70 (Novi Beograd), kod bivše hale "Pionir" (Palilula) i u Kumodraškoj ulici (Voždovac). Odatle je oko 13.20 krenula protestna vožnja, zavisno od rute i kolone, preko Autokomande, Slavije, Brankovog mosta, pored Ade Ciganlije, Beogradskog sajma, Ulicom kralja Milana, Nemanjinom.

foto: Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

Oko 14 časova širi centar Beograda je ponovo bio paralisan: potez od Slavije do Savskog trga, deo oko Trga Nikole Pašića, Takovska, Kneza Miloša, deo Bulevara kralja Aleksandra, potez ka Terazijskom tunelu... Uprkos kiši, u kolonama se našao veliki broj beogradskih taksista, iako je bilo i onih koji su mislili da će vremenski uslovi uticati na masovnost protesta.

Kako bi lišili sebe problema da se nađu zarobljeni u protestnoj koloni, Beograđani su morlai danas od 13.00 do 14.00 da izbegavaju gore pomenute lokacije, dok je već po uobičajenoj satnici od 14.00 do 15.00 biloi potpuno paralisan širi centar grada: potez od Slavije do Savskog trga, Takovska i Ulica kneza Miloša, Trg Nikole Pašića, deo Bulevara kralja Aleksandra....

Ovo su bile neke od alternativa

A koje su to alternative? Dobra stvar u blokadi je da je auto-put kroz Beograd potpuno bio prohodan, te da se prostor oko Autokomande uglavnom veoma brzo raščistio, tako da se preko Ustaničke ili Južnog bulevara moglo doći do Bulevara kralja Aleksandra i dalje ka željenim destinacijama.

Oni koji su iz pravca Sajma dollazili ka centru grada, moogli su da probaju opciju sa Karađorđevom ulicom koja ih je odvela do Beogradske tvrđave i Dorćola, uz napomenu da ne smeju da zaborave da su zbog radova bili zatvoreni potezi oko Trga republike, kao i Džordža Vašingtona, Kraljice Marije i 27. marta.

Prete i blokadom mostova

Podsetimo, taksisti su najavili da će naredne nedelje, ili najkasnije za desetak dana radikalizovati protest ukoliko ne bude dogovora.

- Ovog puta to neće biti klasična protestna vožnja do centra grada, već ako nas bude u dovoljnom broju, blokada najprometnijih saobraćajnica, pa čak i mostova - rekao je juče Aleksandar Bijelić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.