BEOGRADSKI POBEDNIK IMA SVOJ TVITER NALOG: Tu možete pratiti kako teče rekonstrukcija simbola prestonice
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tokom 2018. godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika, Foto: Zorana Jevtić

zanimljivo

BEOGRADSKI POBEDNIK IMA SVOJ TVITER NALOG: Tu možete pratiti kako teče rekonstrukcija simbola prestonice

Radovi na rekonstrukciji započeli su 02. septembra 2019. godine i planirani rok za izvođenje radova je 6 meseci

Objavljeno:

Povodom velikog interesovanja javnosti za sve radove na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je otvorio twitter nalog @pobednikSK, na kome će objavljivati sve pojedinosti vezane za ovaj veoma važan projekt.

Istovremeno, Zavod će na svom sajtu beogradskonasledje.rs, facebook stranici i Instagramu @zavodzazastitu redovno pratiti sve aktuelnosti vezane za radove na Pobedniku.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tokom 2018. godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika.

Uvidom u stanje spomenika ustanovljeno je da su oštećenja na njemu drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija spomenika.

Na osnovu ovih i svih prethodnih ispitivanja Zavod je u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu uradio idejni projekat rekonstrukcije i restauracije Spomenika Pobedniku koji podrazumeva statičku sanaciju, restauraciju i konzervaciju bronzane skulpture, restauraciju i konzervaciju kamene obloge stuba i postamenta.

Radovi na rekonstrukciji započeli su 02. septembra 2019. godine i planirani rok za izvođenje radova je 6 meseci. Trenutno se završavaju radovi na statičkoj sanaciji nakon kojih je planirana montaža skele oko spomenika.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine (Službeni list grada Beograda br. 26/92).

Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Odluka o utvrđivanju „Sl. glasnik SRS“ br. 14/79).

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.