JEVREJI U SINAGOGU VIŠE NEĆE UĆI! Posle 3 godine mestu na kom je SLUŽIO ČUVENI RABIN ALKALAJ SE ZNA SUDBINA
Jevreji ostali bez sinagoge, Foto: Printscreen/youtube

IZNENAĐENI SU SVI!

JEVREJI U SINAGOGU VIŠE NEĆE UĆI! Posle 3 godine mestu na kom je SLUŽIO ČUVENI RABIN ALKALAJ SE ZNA SUDBINA

Upravni sud osporio rešenje Agencije za restituciju iz 2016. godine o vraćanju zemunskog hrama

Objavljeno:

Tri godine pošto je Agencija za restituciju vratila zemunskim Jevrejima sinagogu, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, postalo je izvesno da oni u nju neće ući. Upravni sud je poništio rešenje o vraćanju koje je 2016. donela Agencija, a koju je potvrdilo Ministarstvo finansija.

Na odluku Upravnog suda Agencija je Vrhovnom kasacionom sudu uložila zahtev za preispitivanje ove odluke, a u međuvremenu pod svodom poznatog hrama ostaje da radi restoran.

Zbog rešenja kojim se Jevrejskoj opštini Zemun, na ime naknade za imovinu oduzetu u Ulici rabina Alkalaja, vraća zgrada bivše sinagoge, upravni spor su pokrenuli Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo. Upravni sud je presudio u njihovu korist, pozivajući se na to da je sinagogu jevrejska zajednica prodala Opštini Zemun. U Agenciji za restituciju tvrde da zemunska opština po ugovoru iz 1962. nije mogla da postane vlasnik, već samo korisnik društvene svojine. U vreme kada je doneto rešenje o restituciji, vlasnik zgrade je bila Republika, što se vidi i u katastru.

U obrazloženju presude Upravni sud pozvao se na Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, iako je, kako ističe Strahinja Sekulić, direktor Agencije, sinagoga vraćena po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama.

- Upravni sud se takođe poziva na Zakon o obligacionim odnosima, koji je donet punih 16 godina posle overe kupoprodajnog ugovora! Sud tretira vraćanje sinagoge kao naturalnu restituciju, iako u našem rešenju izričito stoji da je u pitanju zamenska - kaže Sekulić.

Direktor Agencije je iznenađen odlukom suda, posebno jer već postoje slična rešenja o zamenskoj restituciji Jevrejskoj opštini Beograd koja sud nije osporio.

Iznenađeni su i u Jevrejskoj opštini Zemun. Nenad Fogel, njen predsednik, kaže da je jevrejska zajednica sinagogu morala da proda da bi mogla da pomogne preživelim Jevrejima.

- U postupku restitucije tražili smo da nam se vrati zgrada bivše jevrejske škole, tik do sinagoge. Veštačenje je pokazalo da je ona za 20.000-30.000 evra skuplja od same sinagoge, pa je Agencija odlučila da nam u zamenskoj restituciji ipak vrati hram - objašnjava Fogel.

I dok domaći sud osporava vraćanje imovine Jevrejima, Lorens Vajnbaum iz Svetskog jevrejskog kongresa je u "Džerusalim postu" pohvalio Srbiju i napor koji je uložen da se imovina vrati Jevrejima. On je naveo da srpski zakon treba da bude model drugim državama.

Za isplatu 60 miliona evra

Jevrejskim opštinama je, po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, vraćena imovina vredna 21,85 miliona evra. Od toga je 2,85 miliona isplaćeno Savezu jevrejskih opština na ime finansijske podrške. Po Zakonu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, vraćena je imovina vredna 7,685 miliona evra. Okvirna procena je da će na ime otklanjanja posledica Holokausta biti vraćeno ili isplaćeno do 60 miliona evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.