BEOGRAD JE BIO U TOTALNOJ BLOKADI! 3.000 taksista je izašlo na ulice, SITUACIJA JE BILA NAPETA!  (FOTO) (VIDEO)
Taxi, Ilustracija, Foto: Aleksandar Stojanovic, Espreso.co.rs

gužve u centru grada

BEOGRAD JE BIO U TOTALNOJ BLOKADI! 3.000 taksista je izašlo na ulice, SITUACIJA JE BILA NAPETA! (FOTO) (VIDEO)

Okupljanje je predviđeno na četiri lokacije

Objavljeno: 15:23h
Jovana Jovanović

U Beogradu se danas s početkom od 12 časova održava protest taksista na četiri lokacije. Organizatori su najavili da će na ulicama biti oko 3.000 vozila.

Na beogradskim ulicama poslednjih godina protestovale su razne taksi asocijacije, sastavljene od legalnih ili nelegalnih taksi vozača, ali nikada do sada u njima nisu učestvovala najveća udruženja kao što je sada slučaj.

Učešće su najavili članovi Saveza auto-taksi udruženja Srbije, Ugovorne privredne taksi komore Srbije, ali i udruženja Beo taksi, Žuti taksi, Čukarički taksi, Alfa-bel, Beonaxis, Beogradski taksi vozači, Beogradski poslovni taksi, Pink taksi, Lux, Gold i samostalni taksisti.

Okupljanje je predviđeno od 12 sati na četiri lokacije, odakle bi protestna vožnja krenula sat vremena kasnije ka centru grada. Taksi vozila će se u kolonama uputiti ka centru grada sa Novog Beograda (Blok 70), Palilule (bivša hala „Pionir“), Voždovca (Kumodraška) i Čukarice (Obrenovački put).

U našem blogu možete da pratite sva dešavanja uživo:

16.07. - Beograd je nakon protesta taksista odblokiran, ponovo je prohodan za saobraćaj.

15.03. - Taksisti su najavili kako će sutra da se sastanu na istom mestu u isto vreme.

14.54 - Aleksandar Bjelić, vođa današnjeg protesta taksista, rekao je da je "došlo do kraja", te kako su pokušali da se izbore za svoja prava putem svih institucija, te kako su naišli na zid.

foto: Aleksandar Stojanović

- Taksista sam kao i svi oni. Kada će zakon da bude primenjivan jednako na sve? Sutra ćemo da dođemo u još većem broju! Pozvaćemo predstavnike iz drugih gradova da dođu, takođe. Nismo ni otpadnici ni kriminalci, kako smo nazivani jutrost u jutarnjem na Prvoj TV. Umesto četiri biće osam kolona, ako nas ne shvate ozbiljno - rekao je Bjelić dok su prisutni skandirali u glas.

foto: Espreso.co.rs

14.51 - Taksisti su okupljeni oko Vlada, čeka se obraćanje predstavnika skupa.

14.31 - Deo taksista ostaće ispred Narodne skupštine, dok će ostatak da bude u Nemanjinoj.

14.25 - Ulica Kneza Miloša zatvorena je za saobraćaj, samo taksisti prolaze. Trole stoje.

foto: Espreso.co.rs
1 / 3 Foto: Aleksandar Stojanović

14.19 - Frakcija sa Voždovca ide ka vladi. Frakcija iz bloka 70 je u tunelu. Frakcija sa Palilule i dalje stoje ovde kod Skupštine. Frakcija koja je krenula sa Obrenovačkog puta nalazi se kod Nemanjine ulice. Plan je da se spoje svi zajedno ispred Vlade Srbije.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

2.04. - Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je kako ni jedna blokada grada nije dobra po građane. Ona je pozvala taksiste da poštuju Zakon.

- Građani trpe, a ne dobija se rezultat, a to je poštovanje zakona - rekla je Zorana Mihajlović i podsetila da su izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju usvojene prvo na Vladi Srbije, zatim u Narodnoj skupštini i da je taj zakon na kraju potpisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Zakon mora da se sprovede - poručila je ona i pozvala taksiste i finansijere kompanija koje ne poštuju zakon da se registruju u skladu sa zakonom i poštuju zakon.

13.54 - Kolona taksista trenutno stoji zaglavljena kod Narodne skupštine. Tu će kako kažu sačekati da se svi okupe, kako bi krenuli prema Vladi Srbije.

foto: Espreso.co.rs
1 / 7 Foto: Aleksandar Stojanović

13.49 - Kako javlja naš reporter sa lica mesta u gradu vlada kolaps u saobraćaju. Vozači su iznervirani i trube, a kolona se nalazi kod Pošte.

13.41 - Kolona taksista uputila se ka Takovskoj ulici, a ulica Jaše Prodanovića zatvorena je, njome takođe ne saobraćaju vozila.

1 / 11 Foto: Aleksandar Stojanović

13.30 - Kolona koja se okupljala u ulici Čarlija Čaplina, takođe je krenula prema Vladi Srbije.

Mesta na kojim se taksisti okupljaju potpuno su zatvorena. Tim potezima saobraćaj uopšte ne funkcioniše.

13.22 - Taksisti koji su se okupljali u Bloku 70 krenuli su prema Vladi Srbije.

13.00 - Očekuje se da kolona taksista krene sa sve četiri lokacije svakog časa prema Vladi Srbije, gde će dati i zvničnu izjavu za medije.

12.34 - Okupljanje u ulici Čarlija Čaplina još uvek traje. Protest protiče u miru, nema incidenata.

12.25 - Beogradski taksisti organizovali su humanitarnu akciju za Sofiju Nakić. Devojčica boluje od sarkoma u sinusnoj šupljini, a ima 16 godina.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

12.18 - Glavni zahtev, kažu okupljeni taksisti je da se zakon poštuje. Osnovne težnje su im da društvo bude uređeno pa tako i taksi.

1 / 10 Foto: Aleksandar Stojanović

- Želimo da se taxi služba sredi. Mi nismo protv aplikacije. Čim se kaže aplikacija misli se na Car Go, ta aplikacija je alat mi nismo protiv nje. U narodu postoji zabuna oko aplikacije oni poistovećuju sa privrednim društvima. Problem je što se tim aplikacijama spajaju nelegalni vozači bez provere bez lekarskog da li je taj neko osuđivan... Daj da sredimo te stvari! Poenta skupa je da se zakon sprovodi, jer zakon postoji - rekao je jedan od legalnih beogradskih taksista.

12.00 - U Ulici Čarlija Čaplina u blizini Hale Pionir nalazi se kolona taxi vozila, koja će se dalje uputiti prema Vladi Srbije. Reporter Espreso.co.rs na licu mesta kaže kako je za sada sve mirno, no kako se saobraćaj odvija otežano, a policiju obezbeđuje i policija.

Prema najavama, u blokadi bi mogao da se nađe kompletan potez od Mostarske petlje na jednoj, do Terazija na drugoj, Bulevara despota Stefana na trećoj, odnosno Bulevara kralja Aleksandra na četvrtoj strani.

Kako su saopštili organizatori, cilj okupljanja je "ukazivanje na činjenicu da se pozitivni propisi kojima se reguliše oblast prevoza u drumskom saobraćaju ne primenjuju, usled pasivnog držanja nadležnih državnih organa ".

- Nesprovođenje Zakona o prevozu putnika je razlog protesta i to što rade firme van tog zakona. Državne institucije bi morale da odrade svoj posao i svi oni koji posluju van zakona bi trebalo da budu zabranjeni odnosno morali bi da počnu da rade po zakonu - kaže Aleksandar Bijelić, jedan od čelnika beogradskih taksista.

Osim blokiranih ulica, danas će od podneva biti skoro nemoguće dobiti slobodan taksi. Naime, kako su najavili organizatori, tačno u podne prestaće sa radom kol centri najvećih taksi udruženja.

Protest bi, prema najavama, trebalo da traje do 15 časova.

Četiri pravca

* Hala „Aleksandar Nikolić“ (Palilula): Čarli Čaplina - Jaše Prodanovića – Takovska – ugao Trga Nikole Pašića i Vlajkovićeve.

* Kumodraška (Voždovac): Bulevar Peka Dapčevića – Autokomanda - Bulevar oslobođenja - Trg Slavija – ugao Nemanjine i Balkanske;

* Blok 70 (Novi Beograd): Oml. brigada – Bul. Mihajla Pupina - Brankov most – Prizrenska – Terazije - Trg Nikole Pašića – ugao Kneza Miloša i Nemanjine;

* Obrenovački put (Čukarica): Obrenovački put – Radnička - Bulevar vojvode Mišića - Mostarska petlja – ugao Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra.

Bonus video


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.