Vesić: Nadam se da će Trg republike biti treća scena Narodnog pozorišta
Goran Vesić, Foto: Beta / Miloš Miškov

GRAD BEOGRAD

Vesić: Nadam se da će Trg republike biti treća scena Narodnog pozorišta

Vesić je istakao da je ideja za rekonstrukciju Trga bila ne samo da Beograd konačno dobije trg, nego i da to bude mesto na kome će se dešavati kulturni događaji.

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zajedno sa upravnicom Narodnog pozorišta Ivanom Vujić Kominac, direktorkom ansambla Opere Narodnog pozorišta Jasminom Trumbetaš Petrović i direktorom ansabla Baleta Narodnog pozorišta Konstantinom Kostjukovim održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavljen muzičko–scenski multimedijalni spektakl koji će se održati 8. septembra na Trgu republike pod nazivom „Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”.

Konferenciji su prisustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Vesić je istakao da je ideja za rekonstrukciju Trga bila ne samo da Beograd konačno dobije trg, nego i da to bude mesto na kome će se dešavati kulturni događaji.

–To će biti mesto gde će se održavati pozorišne poredstave, koncerti i drugi kulturni događaji, jer to je i razlog zašto je ovaj trg pravljen. Na njemu je ugrađena posebna rasveta i sprovedene su posebne instalacije, tako da nisu potrebni dodatni kablovi. Takođe, mislim da je prirodan sled događaja da Narodno pozorište prvo nastupa ovde – rekao je Vesić i podsetio da je ime ovog trga „Pozorišni trg”, a zatim i Trg republike.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da je ovo prilika da Narodno pozorište dobije treću scenu na otvorenom, odnosno na Trgu.

–Zahvaljujem se svima koji su radili na ovom programu, jer ovo je prvi program i pokazaće na koje sve načine može da se koristi Trg republike. Smatram da je potpuno normalno da na ovom mestu nastupa Narodno pozorište i Narodni muzej – poručio je on.

Govoreći o ovom kulturnom jezgru grada, Vesić je najavio da će uskoro biti raspisivanje konkursa za izgradnju zgrade na mestu današnjeg „Staklenca”, a koja bi trebalo da bude u funkciji ustanove kulture tj. Narodnog pozorišta. –Tako bi smo potpuno zaokružili Trg i njegovu namenu, jer on pripada pre svega Beograđanima, a onda i Narodnom pozorištu. Verujem da će se Beograđanima dopasti ova zamisao i da će Trg biti prihvaćen kao treća scena našeg nacionalnog teatra – rekao je on.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić je rekla da je ova ustanova kulture rado prihvatila da uzme učešća u proslavi obnovljenog Trga. –Deo našeg programa smo nazvali „Portal kroz vekove” jer bez obzira da li se nekom dopadao, da li se slažu gde prstom pokazuje Knez Mihailo, suština je da se tu nalazi naša istorija, naši preci i grobovi naših dedova i pradedova – rekla je Vujić i dodala da zbog toga bi trebalo da imamo poštovanja prema tom mestu i da bi oko trebalo da se ujedinimo.

Ona je pojasnila da će Narodno pozorište biti otvoreno za obilazak tura po celoj zgradi od podneva pa ukoliko bude bilo potrebe i do ponoći, kao što će i do ponoći biti dostupan Narodni muzej za potpuno besplatnu posetu. –Muzičko–scenski nastupi trajaće tokom celog dana i počeće u 11 časova nastupom Srpsko–japanskog prijateljstva, zatim „Najlepšim srpskim bajkama za decu”, Karusel istorije, Džez i autorskom muzika, opera za decu „Bastijen i Bastijena”, ali i projekcijom istorijskih fotografija na fasadi Narodnog pozorišta. Centralna manifestacija je gala koncert Opere Narodnog pozorišta i balet „Ko to tamo peva” – najavila je upravnica pozorišta. Ona je navela da će se bine nalaziti kod drvoreda prema Kolarčevoj ulici, zatim na platou prema pozorištu Boško Buha, kao i ispred samog spomenika Knezu Mihailu.

–Program će se održavati i unutra i ispred pozorišta tj. na Trgu. Nadam se da će se odazvati veliki broj građana i da će ovo biti tradicionalna stvar, te da će se nastupi pozorišta održavati dva tri puta godišnje – rekla je Vujić i dodala da će u pozorištu tokom trajanje ove manifestacije biti deljeni bedževi sa likovima naših najistaknutijih ličnosti koje su vezane za srpski hram kulture i sa izgledom pozorišta kroz istoriju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.