OBIŠLI SMO REKONSTRUISANI TRG REPULIKE: Krenuli smo od potapajućih stubića, a evo zašto su KORISNI! (FOTO) (VIDEO)
Rekonstruisani Trg republike, Foto: Filip Plavčić

espreso na licu mesta

OBIŠLI SMO REKONSTRUISANI TRG REPULIKE: Krenuli smo od potapajućih stubića, a evo zašto su KORISNI! (FOTO) (VIDEO)

Svi radovi na Trgu republike završeni su pre roka i trg je u novom ruhu pušten jutros u devet sati za pešake i za saobraćaj

Objavljeno: 22:10h
Jovana Jovanović

Trg republike je danas otvoren nakon rekonstukcije, a saobraćaj je pušten u Vasinoj, Kolarčevoj i okolnim ulicama!

Ekipa Espresa je danas obišla Trg republike, i prvo smo krenuli od potapajućih stubića.

Više o svemu tome pogledajte u video snimku:

Rekonstrukcijom trga građani su dobili brojne novine u svom gradu, počev od, besplatnog WIFI, potapajućih stubića, smart klupa kao i tačskrina. Sve je rađeno sa ciljem da se dobije što više prostora za pešake, i da ima više zelenila, kao i dobru javnu rasvetu.

Inače, svi radovi na Trgu republike završeni su pre roka i trg je u novom ruhu pušten jutros u devet sati za pešake i za saobraćaj. Takođe, zasađeno je 27 stabala, a postavljeno je i 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, zatim četiri saobraćajne trake, nova kontaktna mreža za trolejbuse,i senzori za temperaturu, kvalitet vazduha i buku.

1 / 8 Foto: Filip Plavčić

Naime, potapajući stubići sadrže kameru koja snima registarske tablice na vozilima. Takođe, pristup kontrolisanim zonama imaće lica koja sa svojim vozilicma imaju tag sa nalepnicama te će moći da uđu na trg poput kola Hitne pomoći.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da od danas u najužem centru Beograda, na obodu pešačke zone, radi sistem potapajućih stubića kakav postoji u Berlinu i drugim nemačkim gradovima.

Postavili smo 15 potapajućih stubića na7 lokacija na obodima pešačke zone. Svaka lokacija opremljena je sa kamerama i interfonom. Sistem upravljanja je putem TAG sistema. Vozilo koje ima rešenje Sekretarijata za saobraćaj Skupštine grada Beograda zavisno od režima ulaska koji mu je dodjeljen (6-9h za dostavna vozila, 00-24h za stanare u pešačkoj zoni, 00-08h za posebna vozila) mogu da ulaze automatski tako što kamera “očitava” tablicu samo na jednoj ili više lokacija, zavisno od rešenja Sekretarijata.

Takođe, svi ulazi se nadgledaju putem kamera od 0-24 sata iz Monitoring sobe u garaži Obilićev venac kao i iz Kontrolno-operativnog centra u Masarikovoj ulici.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.