TEHNOLOŠKO ČUDO U CENTRU BEOGRADA! Svemirski STUBIĆI koji snimaju i GOVORE! (VIDEO)
Stubići su najveća novina u centru, Foto: Printscreen/Adriamedia.tv

ZA GRAĐANE

TEHNOLOŠKO ČUDO U CENTRU BEOGRADA! Svemirski STUBIĆI koji snimaju i GOVORE! (VIDEO)

- Postavili smo 15 potapajućih stubića na 7 lokacija na obodima pešačke zone. Svaka lokacija opremljena je sa kamerama i interfonom - rekao je Goran Vesić

Objavljeno: 12:26h

Rekonstruisani Trg Republike jutros je pušten u službu, a građani polako počinju da se upoznaju sa svim novitetima koji su im od danas na raspolaganju.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da od danas u najužem centru Beograda, na obodu pešačke zone, radi sistem potapajućih stubića kakav postoji u Berlinu i drugim nemačkim gradovima.

- Postavili smo 15 potapajućih stubića na 7 lokacija na obodima pešačke zone. Svaka lokacija opremljena je sa kamerama i interfonom. Sistem upravljanja je putem TAG sistema. Vozilo koje ima rešenje Sekretarijata za saobraćaj Skupštine grada Beograda zavisno od režima ulaska koji mu je dodjeljen (6-9h za dostavna vozila, 00-24h za stanare u pešačkoj zoni, 00-08h za posebna vozila) mogu da ulaze automatski tako što kamera “očitava” tablicu samo na jednoj ili više lokacija, zavisno od rešenja Sekretarijata. Svi ulazi se nadgledaju putem kamera od 0-24 sata iz Monitoring sobe u garaži Obilićev venac kao i iz Kontrolno-operativnog centra u Masarikovoj ulici - rekao je Vesić.

On je objasnio da stanovnici pešačke zone mogu od 0-24 sata da se informišu o načinima korišćenja potapajućih stubića na telefon 011 - 263 95 75.

Prva faza sistema kontrolisanog pristupa vozila pešačkoj zoni obuhvatiće sledeće mikrolokacije: Trg republike - Francuska, Trg republike - Kolarčeva, Pop Lukina - Topličin venac, Topličin venac - Čubrina, Obilićev venac - Carice Milice, Vuka Karadžića - Studentski trg, Kralja Petra - Gračanička.

To znači da će tim pravcima ubuduće da se kreću žitelji ovog dela prestonice, Hitna pomoć, policija, vatrogasci i dostava vozila.

Kontrolisan ulazak u pešačku zonu biće na Trgu republike, iz Kolarčeve, Vuka Karadžića i na Topličinom vencu. Na 10 tačaka postavljeni su mehanički stubići, a na sedam automatski stubići koji se aktiviraju pomoću "tag nalepnica". Njih će korisnici, koji imaju rešenje o pristupu zoni Sekretarijata za saobraćaj, moći da podignu u JKP "Parking servis". Novi sistem funkcionisaće pomoću senzora koji će biti postavljeni na potapajućim stubovima. Oni će se spuštati posle prepoznavanja registarske oznake vlasnika automobila, čije je prebivalište prijavljeno u delu pešače zone. Automobili čije su tablice isprljane, moći će da uđu bez problema. Ako ih senzor ne prepozna, kucanjem registarske oznake na automatu stubići će se spuštati. Osim vozila stanara, ovuda će moći da prolaze kola Hitne pomoći, MUP i Vatrogasne službe, kao i vozila javnih komunalnih preduzeća koja su teška do 3,5 tona zarad obavljanja hitnih intervencija i komunalnog održavanja. U centar mogu ući i pogrebna kola, kamioni za snabdevanje, utovar i istovar novca, za selidbe u pešačkoj zoni, čija masa takođe ne prelazi 3,5 tona. Van vremena predviđenog za snabdevanje, moguće je dostaviti robu sa posebno obeleženih parking mesta za tu namenu, koja se nalaze na obodu pešačke zone, uz naplatu JKP "Parking servisa" Beograd. Svi zainteresovani za izdavanje rešenja za kretanje vozila u pešačkoj zoni, mogu podneti pisani zahtev Sekretarijatu za saobraćaj, na šalteru broj 4 u Ulici 27. marta broj 43-45.

Sekretarijat za saobraćaj donosi rešenje kojim će biti propisano mesto pristupa i trasa kretanja vozila. Rešenje se može preuzeti u prostorijama Gradske uprave ili se na zahtev korisnika dostavlja na adresu. Stranka sa rešenjem odlazi u korisnički servis JKP Parking servis, (Takovska 31 ili Kraljice Marije 7) radi preuzimanja tag-nalepnica za svoja vozila kojim se reguliše ulazak vozila u predmetu zonu. Sve informacije za izdavanje rešenja za ulazak u pešačku zonu možete pogledati na sajtu sekretarijata za saobraćaj, ili telefonom na broj 3309-459 svakog radnog dana 7.30 15.30 ili putem i-mejla info.saobracaj@beograd.gov.rs.

Iz JKP "Parking servis" Beograd poručuju da sugrađani mogu da se informišu pozivom na broj 011/3035400 ili putem imejla info@parking-servis.co.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.