BEOGRAD OSTAJE BEZ POBEDNIKA! Premeštaju ga!
Pobednik, Foto: Jelena Vučetić

OTKUD OVO?

BEOGRAD OSTAJE BEZ POBEDNIKA! Premeštaju ga!

“Pobednik” će biti skinut za 60 dana i nakon rekonstrukcije u trajanju od četiri meseca biće vraćen na beogradsku tvrđavu.

Objavljeno:

Pripremanjem gradilišta sutra će početi radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika “Pobednik” na Kalemgdanu, kao i dela platoa koji će biti pretvoren u gradilište. Zbog procesa naginjanja spomenika, ali i značajnih oštećenja koja su na njemu nastala od 1928. godine kada je postavljen, ovi radovi su bili neophodni.

Prema rečima Nevenke Novaković, autorke projekta rekonstruikcije i restauracije, prava sanacija ovog dela spomenika zahteva zamenu kamenih blokova ispod nogu “Pobednika”, demontažu bronzane skulpture i obnavljanje veza između postamenta i skulpture.

- Do naginjanja spomenika došlo je pre svega zbog njegove velike težine i postavljanja na nekonsolidovanom nasipu. Prvo krivljenje spomenika zabeleženo je odmah nakon njegovog postavljanja 1928. i traje sve do danas - kazala je Novakovićeva i dodala da su 1996. izvođeni radovi na statičkoj sanaciji da bi se zaustavilo pomeranje spomenika, ali je taj posao loše uradjen i naginjanje se nastavilo.

Kako kaže, na “Pobedniku” postoje rupe od gelera zbog burne istorije Beograda, ali i pukotine na stopalima kroz koje prodire voda u samu skulpturu.

- Nema ništa štetnijeg za sve spomenike od vode, jer ona tokom zime mrzne. Led ima drugačiju zapreminu i dolazi do pucanja veza i širenja pukotina. Korodirale su veze izmedju postolja i stuba na kojem se nalazi skulptura što predstavlja najveći problem za spomenik u celini.

Skulptura “Pobednika” biće prebačena u radionicu-atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo.

- Siguran sam da ćemo menjati unutrašnju strukturu skulpture koja predstavlja kostur i nosioca spomenika u statičkom smislu. Nakon toga zamenićemo i sanirati delove skulpture koji su veoma oštećeni. Najveći izazov za nas biće zamena unustrašnje konstrukcije skulpture koja će biti sastavljena od nerđajućeg čelika - kazao je Kuzmanović i dodao da će upravo od unutrašnje konstrukcije zavisiti stabilnost celog spomenika i njegova otpornost na jake udare vetra i druge meteorološke izazove.

“Pobednik” će biti skinut za 60 dana i nakon rekonstrukcije u trajanju od četiri meseca biće vraćen na beogradsku tvrđavu.

- U vreme kada je spomenik postavljan graditeljima nisu bile dostupne legure koje mi poznajemo danas. Verujem da je unutrašnja konstrukcija od običnog gvoždja prilično načeta jer je voda godinama ulazila u unutrašnjost spomenika što je dovodilo do različitih procesa. Naš zadatak je da to popravimo - kazao je Kuzmanović.

Olivera Vučković direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kazala je da je rok za završetak radova šest meseci i da je Grad Beograd za rekonstrukciju i restauraciju “Pobednika” opredelio 26 miliona dinara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.