BEOGRADSKI POBEDNIK SE SELI U SMEDEREVO! Živa istina, ovo su detalji!
Spomenik "Pobednik" krajem avgusta šalje se na restauraciju, Foto: Jelena Vučetić

odlučeno

BEOGRADSKI POBEDNIK SE SELI U SMEDEREVO! Živa istina, ovo su detalji!

Spomenik je naručen od strane beogradske opštine kao simbol pobede srpske vojske nad Otomanskom i Austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Objavljeno:

Restauracija spomenika "Pobednik" sa Kalemegdana počeće krajem avgusta. Skulptura Ivana Meštrovića nikada nije kompletno restaurirana, a rok za njen završetak je šest meseci.

Radovi će započeti sa statičkom sanacijom koja podrazumeva učvršćivanje temelja, a potom će biti demontiran i preselje u atelje Zorana Kuzmanovića u Smederevo, koji će obaviti umetničku restauraciju u svojoj radionici "Kuzman".

Zoran Kuzmanović, Smederevac, jedan je od naših najznačajnijih vajara. On već ima iskustvo u restauraciji skulptura, jer je obnovio skulpturu Žetelica u Topčiderskom parku, biste Dositeju Obradoviću, Josifu Pančiću i Vuku Karadžiću na zgradi Treće beogradske gimnazije, spomen obeležja srpskog vojničkog groblja u Tunisu, spomenika Palim Šumadincima u Kragujevcu, "Dečaka sa krčagom" sa Čukur česme.

Podsetimo, spomenik "Pobednik" postavljen je na najviši bedem beogradske tvrđave, a delo je čuvenog Ivana Meštrovića. Naručen je od strane beogradske opštine kao simbol pobede srpske vojske nad Otomanskom i Austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine. Rad na spomeniku počeo je 1913. i trajao osam meseci. Spomenik je svečano otkriven 1928. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.