SMRAD SE ŠIRI BEOGRADOM: Stanovnici mnogih naselja se žale na neprijatne mirise! Kako je kod vas?
Fekalije u Beogradu, Foto: Espreso.rs

ne zna se uzrok

SMRAD SE ŠIRI BEOGRADOM: Stanovnici mnogih naselja se žale na neprijatne mirise! Kako je kod vas?

Sinoć su se na neprijatne mirise žalili stanovnici Konjarnika, Dorćola, Mirijeva, drugih delova Zvezdare

Objavljeno: 09.08.2019. 14:49h

Taman kada smo pomislili da se neko čudo dogodilo i da ovog leta nećemo imati problema sa neprijatnim mirisima koji se šire prestonicom, sinoć je pola Beograda smrdelo! A to se, prema svedočenju Pančevaca, proširilo i na grad na Tamišu.

Prethodnih godina, kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatni mirisi koje jedni opisuju kao "balegu i fekalije", a drugi "kiseline koje štipaju za oči", pojavljivali su se sredinom juna i najviše su na udaru bili stanovnici Dorćola, Mirijeva, Karaburme, pojedinih novobeogradskih blokova, ali se neretko smrad širio i na sam centar grada.

Sinoć su se na neprijatne mirise žalili stanovnici Konjarnika, Dorćola, Mirijeva, drugih delova Zvezdare...

"Smrdi na pokvarena jaja, a to je sumpor, toga se sećam iz škole", napisala je jedna tviterašica.

Naravno, ređali su se komentari sa svih strana na društvenim mrežama.

"Ko preživi vrućinu, ne verujem da će ovaj nesnosan smrad", napisala je Zorica M.

O uzrocima ovog letnjeg smrada naveliko i naširoko se raspravlja svakog leta, a dve su osnovne teorije u opticaju, mada nijedna nije zvanično dokazana.

Po jednima uzrok su farme u okolini prestonice, što je za "Telegraf" potvrdila i Ekološka inspekcija Beograda.

- Njive PKB-a, ali i druga poljoprivredna zemljišta, posuta su sada veštačkim đubrivom. Sa visokim temperaturama dolazi do isparavanja tih materija, dok povišen vazdušni pritisak čini da se mirisi prošire po većim površinama - rekli su nadležni.

Po drugoj verziji, uzork smrada su zagađenja pojedinih kanala i rukavaca, odnosno vodene površine u koju se sliva kanalizacija, a koje "eksplodiraju" kada dođe do smanjenja vodostaja.

- Neprijatni mirisi na koje se žale stanovnici Karaburme i Mirijeva potiču sa rukavca Ade Huje koji je fekalan. Smrad se oseća zbog otvorene fekalne kanalizacije, a problem je u tome što trećina Beograda nema nikakvu kanalizaciju, kao i u tome što naši kanali i reke kao Topčiderka služe kao otvorena fekalna kanalizacija - izjavio je pre godinu dana zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ako je za utehu Beograđanima, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje su u više navrata ponovili da nema prisustva opasnih materija u vazduhu, te da ovi mirisi mogu da budu neprijatni, ali ne i štetni po zdravlje Beograđana.

Njive ili fekalna kanalizacija? Šta god bilo, neprijatni mirisi ni ovog leta nisu zaobišli Beograđane.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media