MOST NA SAVI KOD BEOGRADA NA VODI IZGLEDAĆE BAŠ OVAKO: Ruši se stari most, novi uskoro počinje da se gradi
Most na Savi, Foto: Printscreen/ekapija.com

OTKRIVAMO

MOST NA SAVI KOD BEOGRADA NA VODI IZGLEDAĆE BAŠ OVAKO: Ruši se stari most, novi uskoro počinje da se gradi

Izvesno je da će pre gradnje novog Stari savski most biti izmešten, a o dve varijante, odnosno dve buduće lokacije za izmeštanje izjasniće se Beograđani

Objavljeno: 07.08.2019. 10:36h
  • 15

Gradnja novog mosta na Savi trebalo bi da počne 2020. godine, rekli su u Saobraćajnom institutu CIP, koji je izradio idejni projekat mosta.

Izvesno je da će pre gradnje novog Stari savski most biti izmešten, a o dve varijante, odnosno dve buduće lokacije za izmeštanje izjasniće se Beograđani.

"Konkurs je bio 2017. i mi smo tada dobili nagradu. Posle konkursa je urađena sledeća faza projekta, a to je idejni projekat, koji je prema ugovoru 30. juna 2019. predat Republičkoj revizionoj komisiji. Kada Komisija odobri idejni projekat kreće se u izradu glavnog projekta, odnosno projekta za građevinsku dozvolu i izvođenje radova. Plan je da izvođač bude izabran krajem ove godine, odnosno da početkom sledeće izradi projekat i počne gradnju", rekao je za eKapiju Dejan Srejić, vodeći projektant u CIP-u i jedan od autora idejnog rešenja novog mosta na Savi.

foto: Printscreen/ekapija.com

Sagledavajući novoprojektovani most sa aspekta postojećih beogradskih mostova koji se nalaze u blizini, kako se navodi u obrazloženju projekta, mogu se uočiti elementi konstrukcije koji se mogu vizuelno povezati sa ostalim mostovima preko Save.

foto: Printscreen/ekapija.com

Imajući ovo u vidu, može se zaključiti da će se novoprojektovani most dobro uklopiti u "lepezu" postojećih mostova.

1 / 5 Foto: Printscreen/ekapija.com

"Međutim, osim delova konstrukcije oblikovanih tako da most povezuju sa postojećim beogradskim mostovima, novoprojektovani most poseduje i jedinstvenu estetiku. Glavni doprinos estetici donelo je uvođenje asimetrije, odnosno usvajanje lukova različite visine. Denivelisanjem lukova u temenu za 6 m, odnosno uvođenjem asimetrije, mostu je dat lični pečat i različitost koja ga izdvaja od ostalih standardnih rešenja",navodi se u idejnom projektu.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media