MAKRON ZATVARA POLA BEOGRADA: Ovo je POZNATO o tome koje će ulice biti ZATVORENE I KADA ĆE SE TO DESITI!
Emanuel Makron dolazi u posetu, Foto: GovermentFRA

poseta predsednika francuske

MAKRON ZATVARA POLA BEOGRADA: Ovo je POZNATO o tome koje će ulice biti ZATVORENE I KADA ĆE SE TO DESITI!

Uveče će za Makrona biti priređena svečana večera

Objavljeno: 15.07.2019. 07:24h
  • 22

Danas u posetu Srbiji, negde oko 15 sati, dolazi predsednik Francuske Emanuel Makron, a ovo znači da će veliki broj beogradskih saobraćajnica biti zatvoren, i da će se desiti izmene na trasama linija javnog gradskog prevoza.

Kao što je bio slučaj kad su dolazili ruski predsednik Vladimir Putin, kineski predsednik i premijer, Si Đinping i Li Kećijang, prvi čovek Turske Redžep Erdogan ili američki potpredsednik Džozef Bajden, i ovoga puta biće preduzete najviše mere obezbeđenja na beogradskim ulicama.

Detaljan program posete, satnica, a ponajviše trasa kojom će se kretati visoka francuska delegacija predvođena predsednikom Makronom, standardno se iz bezbednosnih razloga drži u tajnosti, piše Blic.

Ipak, neke lokacije koje će biti pod posebnom prismotrom već su poznate.

Prema zvanično obelodanjenim podacima, predsednik Makron bi u srpsku prestonicu trebalo da stigne u ponedeljak u 15 sati, što znači da Beograđani ne moraju da strahuju za gužve i zatvaranje ulica u prepodnevnom špicu.

Međutim, odmah po dolasku delegacije iz Pariza "na udaru" će se naći pre svega auto-put u pravcu ka Beogradu, koji će u jednom trenutku biti potpuno zatvoren, baš kao i kompletan potez oko Palate "Srbija", odnosno Bulevar Mihajla Pupina od Trešnjinog cveta do Ušća, te neka od poprečnih ulica kojom će kolona od auto-puta stići do Palate "Srbija".

U kasnim poslepodnevnim satima u ponedeljak predviđeno je da predsednik Emanuel Makron, u društvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, obiđe Spomen kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, ali i onaj podignut u čast heroine Milunke Savić, da bi se zatim delegacija uputila ka Kalemegdanu.

Trasa kojom će se kretati kolona drži se u tajnosti, ali je izvesno da će doći do zatvaranja poteza u Ruzveltovoj i Mije Kovačevića oko Novog groblja, dela oko Kalemegdana, od Cara Dušana, preko Tadeuša Koščuška do Pariske. Baš kao i što će biti privremeno obustavljan saobraćaj na auto-putu, Ulici kneza Miloša, Bulevaru kralja Aleksandra, kao i u centralnim gradskim ulicama, ali i potezu od Palate "Srbija" do Kalemegdana, dakle i Brankovom mostu.

U večernjim satima za predsednika Makrona biće priređena svečana večera na za sada još nepoznatoj lokaciji, ali će i tada, sigurno, doći do zatvaranja pojedinih centralnih gradskih saobraćajnica.

I dok iz MUP-a Srbije mole Beograđane za strpljenje, uz poruku "da će se truditi da sva zadržavanja i obustava saobraćaja budu što kraći", nadležne gradske službe zvanično se nisu oglasile o eventualnim promenama do kojih će doći u saobraćaju, kao ni mogućim izmenama na linijama javnog gradskog prevoza.

Ako je suditi po ranijim posetama visokih svetskih zvaničnika, autobusi verovatno neće menjati trase (izuzetak mogu da budu samo linije koje prolaze kroz Bulevar Mihajla Pupina, odnosno pored Palate "Srbija"), već će čekati u kolonama otvaranje saobraćajnica.

foto: Profimedia

ALTERNATIVE

Teško je pričati o alternativnim pravcima kada se zvanično ne znaju ni ulice koje će biti zatvarane. Ipak, pokušaćemo da vam pomognemo.

1. AUTO-PUT

U trenutku kada dođe do obustave saobraćaja na auto-putu, ukoliko dolazite iz pravca Šida i Zagreba, imate dve opcije: de idete preko Ledina ka Staroj Bežaniji i novobeogradskim blokovima, ili da na Dobanovačkoj petlji skrenete ka Batajnici, a onda se preko Zemuna domognete Novog Beograda i dalje nekako ka centru prestonice.

2. KNEZA MILOŠA

Zatvaranje Kneza Miloša može da dovede do velikih gužvi i na alternativnim pravcima. U tom slučaju jedna od opcija je Savska ulica koja od Mostarske petlje vodi na Starom savskom mostu, a druga Autokomanda, Slavija, pa dalje u željenom pravcu.

3. RUZVELTOVA/MIJE KOVAČEVIĆA

U trenutku kada bude zatvoren potez od Vukovog spomenika do Bogoslovije najbolja alternativa za prolaz od Bulevara despota Stefana do Bulevara kralja Aleksandra biće Beogradska (pored Pravnog fakulteta) i Takovska ulica (pored zgrade RTS-a).

4. KALEMEGDAN

Zatvaranje Ulice Tadeuša Koščuška koja ide oko Kalemegdana mogla bi da dovede do značajne saobraćajne gužve u centru grada. Naime, ova saobraćajnica je poslednjih meseci jedna od glavnih alternativa zbog radova na Trgu republike. Beograđani bi tako mogli da budu prinuđeni da idu preko Trga republike ili da koriste, kao u prethodnom slučaju, Takovsku i Beogradsku ulicu.

5. PALATA "SRBIJA"

Izvesno je da će dolaziti do zatvaranja Bulevara Mihajla Pupina oko Palate "Srbija", kao i Bulevara Nikole Tesle. Alternativa su Bulevar Zorana Đinđića, auto-put, Bulevar Milutina Milankovića…

6. BRANKOV MOST

Ovo bi mogla da bude i najkritičnija tačka s obzirom da preko ovog mosta prelazi veliki broj linija gradskog prevoza, te da je veoma opterećen tokom celog dana, a posebno u špicu.

Najbliža alternativa je Stari savski most, ali je problem što je slabog kapaciteta i u veoma lošem stanju, te bi svi koji mogu, trebalo da idu na Most na Adu.

MUP: Molimo građane da imaju razumevanja

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da će preduzeti maksimalne mere obezbeđenja povodom predstojeće posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona.

Pripadnici Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata primenjivaće posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, a pripadnici Uprave saobraćajne policije preduzimaće intenzivne mere u cilju normalizacije saobraćaja nakon prolaska kolone sa štićenom ličnošću.

"Molimo građane da imaju razumevanja za aktivnosti koje će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimati tokom predstojeće posete francuskog predsednika", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Grad u bojama Francuske i Srbije

Neposredno pre dolaska francuskog predsednika, Beograd je bio ukrašen zastavama Francuske i Srbije. Tako su se ove trobojke našle u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, ali i na autoputu ka aerodromu, zatim u Bulevaru Mihajla Pupina, te u ulicama Antifašističke borbe, Milentija Popovića, u Pariskoj i Ruzveltovoj. Takođe, postavljeni su i bilbordi na kojima na srpskom i francuskom jeziku piše "Dobro došli prijatelji" i "Sloboda, jednakost, bratstvo" i to kod Novog groblja, na Zelenom vencu, kod hotela Hajat i TC Ušće.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media