POGLEDAJTE MARŠUTU KRETANJA GRAĐANA U OKVIRU PROTESTA 1 OD 5 MILIONA: I ove subote traže odgovore
Ilustracija / Protest 1 od 5 miliona, Foto: Sonja Spasić

31. protest

POGLEDAJTE MARŠUTU KRETANJA GRAĐANA U OKVIRU PROTESTA 1 OD 5 MILIONA: I ove subote traže odgovore

Protestna šetnja će se ove subote kretati ulicom Kralja Milana, Takovskom, potom će kolona proći pored zgrade Radio Televizije Srbije i nastaviti dalje ka zgradi PU "29 Novembar

Objavljeno: 19:56h

Okupljanje građana u okviru 31. protesta "1 od 5 miliona" ove subote počelo je oko 19 časova ispred Terazijske česme.

Na početku protesta obratiće se student i jedan od organizatora protesta "1 od 5 miliona", Srđan Marković, zatim profesorka Univerziteta u Nišu, Tamara Milenković Kerković, i kao i Uroš Marković, iz SC "Milan Gale Muškatirović".

Protestna šetnja će se ove subote kretati ulicom Kralja Milana, Takovskom, potom će kolona proći pored zgrade Radio Televizije Srbije i nastaviti dalje ka zgradi PU "29 Novembar", odakle će se građanima će se obratiti student i organizator protesta "1 od 5 miliona" Miodrag Simović.

- Mi još uvek tražimo da odgovorni za pokušaj ubistva Borka Stefanovića, novinara Milana Jovanovića, pretučene studente Dejana Bagarića, Mihajla Nikolića i Marka Đelevića, napadane organizatore protesta u Srbiji Strahinju Ćirića, Milana Blagojevića, Vladimira Petrovića i izbodenog studenta Uroša Janjića budu sankcionisani. Stoga ćemo ove subote otići do Policijske Uprave za Grad Beograd "29. novembar" kako bi podsetili pripadnike policije da je njihova dužnost da štite građane i zakon, a ne pojedince iz vlasti - majavljuju organizatori.

Ispred PU "29. novembar" građanima će se obratiti aktivista Miloš Injac.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.