DA LI JE OVO NAJŠIZOFRENIJA KUĆA U SRBIJI? Svi koji prođu pored nje se krste! Kako se vama dopada? (FOTO)
Početkom dvadesetih godina prošlog veka imala je tek tri sprata, a do sada ih ima osam!, Foto: Google street view

LUDILO

DA LI JE OVO NAJŠIZOFRENIJA KUĆA U SRBIJI? Svi koji prođu pored nje se krste! Kako se vama dopada? (FOTO)

Na početku je imala tek tri sprata, a do sada ih ima osam

Objavljeno:

Neobične zgradurine i kućetine koje više liče na pokušaj izgradnje zamka nego na stambene objekte grade se širom Beograda, i to ne samo na Dedinju koje važi za jedno od najbogatijih i najraskošnijih naselja u prestonici, već i na svim ostalim delovima.

Jedno takvo naselje koje je poznato po svom "dvorcu" je i Ripanj.

Naime, osmospratnica sa velikom kupolom na vrhu već godinama unazad izaziva pažnju svih meštana ovog naselja, ali i onih koji u Ripanj specijalno dolaze kako bi se fotografisali, ili uverili da se ne radi o fotošopiranoj montaži.

Kako su beogradski mediji već ranije pisali, vlasnici ove zgradurine su Andreja Kovačević, njegov brat i njihove supruge. Kuća je pre par godina restaurirana, a stara je oko 117 godina.

Početkom dvadesetih godina prošlog veka imala je tek tri sprata, a do sada ih ima osam!

foto: Google street view

Kuća nije završena, ali vlasnici planiraju da nastave sa izgradnjom. Ipak, Andrejina supruga ranije je navela da drugi vlasnici žive u inostranstvu i da ne vole kada se o kući priča.

Kuća je u vizantijskom stilu, ali „na srpski način“. Gradnja zdanja je trajala 300 dana, a ona je tek jedna od mnogih koje imaju ovako neuobičajeni oblik i fasadu.

Redakcija Espresa je pozvala porodicu koja živi u kući kako bi dobila odgovore na pitanja o samom stambenom objektu.

Prema rečima "čuvara" kuće, nije poznato kada će biti završena.

"Vlasnici su u inostranstvu, ja samo čuvam ovaj prostor, ponekad malterišem ili radim nešto sitnije, ali to je to. Ne znam kad će biti završena, kad vlasnici budu imali para" , tvrdi on.

"To su obične stambene prostorije namenjene za život i privatnu upotrebu, ali još uvek nisu završene" , dodao je.

Poređenja radi, velika vila na Dedinju porodice Ražnatović je ona koja bi mogla da se svrsta u isti koš sa ovim velikim "zamkom."

Arhitekta Bojana Milić pre par godina za beogradske medije je izjavila da je vizuelni identitet ovakvih ojekata "posledica diskontuiteta i nedovoljno razvijenih oblika nacionalne arhitekture, bilo srpske, bilo jugoslovenske".

- Ta arhitektura nije mogla biti utemeljena s obzirom na burna dešavanja kroz istoriju, mnogobrojne ratove u kojima su nestajali objekti, ali i politička previranja u kojima nisu mogli dovoljno da se razvijaju određeni stilovi. Usled tih svih okolnosti nosioci nove elite u Srbiji nisu imali dovoljno uzora u svakodnevnoj arhitekturi sa svojih prostora, pa su se oslonili na uzore u kojima su videli odraz raskoši koju su hteli da prezentuju - kaže Milićeva.

foto: Google street view

Ona je naglasila da su tako nastale "čudne mutacije neoklasicizma".

- Motiva ima i iz antičke Grčke i naše sakralne arhitekture čime je napravljen nemoguci spoj. Mi kao savremenici imamo formirano mišljenje na osnovu svih prošlih događaja i znamo za koje ličnosti se vezuju ovi objekti, pa imamo određen stav, ali pravo pitanje je šta će o tome misliti buduće generacije kojima je ovakva arhitektura ostavljena u nasledstvo. Ostaje otvoreno i pitanje funkcionalnosti i tehničkih karakteristika ovih objekata što se na osnovu fasada ne može zaključiti, pa bi bilo neprofesionalno komentarisati - dodaje ona.

BONUS VIDEO:

UZ OVOG RAZMAŽENKA NEMA SPAVANJA! Evo kako izgleda kad idete u krevet sa ogromnim, razmaženim psom! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.