ŽUTO NEBO NAD BEOGRADOM! Građani su se uplašili ove POJAVE, a sada je i otkriveno u šta smo tačno GLEDALI! (FOTO)
Žuto nebo nad Beogradom, Foto: Espreso.co.rs

fenomen?

ŽUTO NEBO NAD BEOGRADOM! Građani su se uplašili ove POJAVE, a sada je i otkriveno u šta smo tačno GLEDALI! (FOTO)

Neobične atmosferske pojave izazivaju pažnju velikog broja građana ali nisu retka pojava tokom letnjeg perioda. Jedan od uzroka je pesak iz Afrike koji ponekad dolazi sa oblacima

Objavljeno:

Neobična atmosferska pojava u nedelju po podne zadivila je stanovnike glavnog grada. Umesto zalazećeg sunca i crvenih zraka na koje smo navikli, ovoga puta nebom se raširila žuta boja, što je izazvalo mnogobrojne komentare na društvenim mrežama potkrepljene fotografijama.

Gotovo nestvaran prizor prouzrokovao je istovremeno i oduševljenje i strah. Na internet-portalima koji su preneli fotografije mogli su se videti različiti komentari: od teorija zavere preko objašnjenja da su uzrok klimatske promene, pa do „svaljivanja krivice“ na avione koji su zaprašivali komarce.

- Ljudi bi trebalo češće da gledaju u nebo. Meni je to posao pa nisam toliko iznenađen pojavom. Ovo nije neuobičajeno, svakodnevno se nebeskim svodom prelivaju različiti spektri, posebno predveče, neposredno pre zalaska sunca - započinje meteorolog Branko Sparavalo.

foto: Espreso.co.rs

- Građani nemaju čega da se boje, ovo je potpuno bezopasan i sasvim prirodan fenomen do kog dolazi usled prelamanja sunčevih zraka pod određenim uglom.

Sparavalo kaže da se nebom razlivaju različite boje kada dođe trenutak za zalazak. Tada je sunce nisko nad horizontom, a oštar ugao pod kojim se zraci prelamaju uzrokuju crvenu, narandžastu, pa i žutu boju od pre dva dana.

- Oblak koji je doneo pljuskove u nekim delovima grada u nedelju po podne glavni je „krivac“ za nebesko žutilo. Naime, sunce je obasjavalo donju bazu oblaka zbog čega je došlo do promene njegove boje, koja je inače tamno siva - objasnio je Sparavalo.

PESAK IZ AFRIKE

Jedan od uzroka nesvakidašnjih promena nebeskih boja može biti i pesak iz severne Afrike koji ponekad dolazi sa oblacima.

- Letnje kiše pune su prašine i to se najbolje vidi po automobilima nakon što se osuše. Ipak, u slučaju od pre dva dana to nije uzrok - naglasio je Sparavalo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.