POBIŠE DIVLJE SVINJE U BG, SA SVE MLADUNCIMA! O ovom se šuška i šapuće, OTKRILI SMO ŠTA JE PRAVA ISTINA
Divlje svinje u Beogradu, Foto: Profimedia, Printscreen

ima li razloga za paniku?

POBIŠE DIVLJE SVINJE U BG, SA SVE MLADUNCIMA! O ovom se šuška i šapuće, OTKRILI SMO ŠTA JE PRAVA ISTINA

Javnost uznemirena zbog divljih svinja u Beogradu, a evo šta kažu stručnjaci

Objavljeno: 14:51h

Najezda divljih svinja poslednjih dana u Beogradu izazvala je uznemirenost u javnosti. Građani su na pojavljivanje nezvanih gostiju u komšiluku reagovali burno, jer istina, nije prijatno sresti se oči u oči sa divljom svinjom.

Predsednik Lovačkog udruženja Beograd, Zoran Kocić, kaže za Espreso.co.rs da su divlje svinje koje su se pojavile u prestonici veoma uplašene, ali da nisu opasne po ljude.

Ipak, bliske susrete s njima treba izbegavati..

One su se pojavljivale uglavnom na Novom Beogradu, ali su neke uspele da "dotrče" i do centra grada, odnosno Obilićevog venca i Kalemegdana.

Podsetimo, Uprava za šume upozorila je građane na potencijalnu opasnost od divljih svinja koje su prisutne na delovima teritorija opština Zemun i Novi Beograd, na potezu od bloka 30 do bloka 9, odnosno od Ušća do Zemunskog keja.

Ipak, koliko god bili uplašeni od divljih svinja, građani negoduju zbog njihovog ubijanja. Naime, korisnici društvenih mreža navode da su lovci ubijali divlje svinje.

Na Tviteru su se pojavile brojne objave, a napisano je i da su divlje životinje ubijane sa svojim mladuncima.

Međutim, predsednik Lovačkog udruženja Beograd Zoran Kocić, za naš portal demantovao je ove spekulacije.

- Pre svega, važno je reći da nije u pitanju pomama divljih svinja, već su životinje izgubile svoje prirodno stanište. Voda je poplavila Veliko ratno ostrvo i one beže spasavajući svoje živote. Tamo ih je bilo 35. Žalosno je da se ubijaju, ako se ubijaju. To nisu lovci. Njima treba pomoći, a ne ubijati ih. Kao predsednik Lovaćkog udruženja Beograd garantujem za naše lovce. Te svinje su ugrožene i treba im pomoći. Čuo sam da su ih po Novom Beogradu navodno ubjali sa prigušivačem. Da li je to istina ili nije ne znam, ali je i sama pomisao na tako nešto je sramotna - objašnjava Kocić i dodaje da divlje svinje trenutno nikoga ne ugrožavaju, i da će one, kada se Dunav spusti, da se vrate tamo gde imaju mir.

- Naši lovci ne ubijaju divlje svinje, mi im pomažemo. Uhvatili smo jednog Gileta, saga ga čuvamo i čim malo ojača pustićemo ga. Hvatamo ih pomoću mreže. Ali, teško da velika svinja može da se ubaci u mrežu. Ona je jako velika i snažna. Ne treba ih dirati, već im treba dati hranu u tim parkovima gde se pojavljuju, eventualno ograditi nekim lakim ogradama i kada se ostvare uslovi da se ostavi jedan koridor prema Dunavu, i one će same da odu odakle su i došle - objašnjava naš sagovornik i dodaje da su divlje svinje noćne životinje, te da je preporučljivo da se na spornim lokacijama uspori vožnja noću.

Kocić objašnjava da će divlja svinja napasti samo kad je ranjena ili dok štiti svoje prasiće. On takođe naglašava da je žalosno i sramotno ubijati ove životinje.

- Ako ih neko strelja, to je žalosno. Njima treba da se pomogne, a ne da se poubijaju - zaključuje naš sagovornik.

I direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić smatra da će se nakon opadanja vodostaja reka, divlje svinje same vratiti u svoje prirodno stanište. On je za medije objasnio i da navodi o ubijanju ovih životinja nisu tačni, te da su korišćeni lažni meci tokom opkoljavanja kod Ušća kojima su samo plašene, da bi se lakše uhvatile.

Poslednjih nekoliko dana divlje svinje lutaju ulicama Beograda, a najviše njih je viđeno na Novom Beogradu, ali i po samom centru. Naime, jedna životinja pala je s petog sprata garaže na Obilićevom vencu. Radnici su pokušali da je isteraju, ali je ona u strahu uspela nekako da se provuče, kako je objavljeno, i skoči sa petog sprata. Nije preživela.

Građani su snimili i jednu divlju svinju na Kalemegdanu, koja je pokušavala da se izbavi s parkinga tako što se zaletala u kameni bedem.

Pre dve večeri usmrćene su dve divlje svinje na teritoriji Novog Beograda, i to u Bulevaru Mihajla Pupina, kada je na njih naleteo automobil. To je ukupno šest nesreća u kojima su nastradale ove životinje, koje se danima unazad sreću na Novom Beogradu i u Zemunu.

U slučaju da se susretnete sa divljom životinjom, možete pozvati broj "Veterine Beograd": 011/276-43-66.

BONUS VIDEO: JUTKA IZAŠAO IZ SUDNICE: Okupljeni skandiraju Pravda za Mariju, a drugi uz aplauz viču Jutka!

(Espreso.co.rs / M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.