BEOGRAD 5 DANA POD OPSADOM DIVLJIH SVINJA! Nisu navikle na buku, MOGU DA BUDU OPASNE PO LJUDE
Divlje svinje prelaze ulicu, Foto: SCREENSHOT

PANIKA

BEOGRAD 5 DANA POD OPSADOM DIVLJIH SVINJA! Nisu navikle na buku, MOGU DA BUDU OPASNE PO LJUDE

Oprez Životinje svakodnevno pristižu, ali i odlaze iz glavnog grada, a pošto nisu navikle na buku i mirise, mogu postati izrazito razdražljive i opasne, upozoravaju lovci

Objavljeno:

Građani prestonice već pet dana žive u strahu da će iz grma na ulici put da im prepreči razjareno krdo divljih svinja koje od srede ujutru harajuNovim Beogradom i Zemunom, ali i u samom srcu grada na Savskom vencu.

U ovom trenutku nije poznato koliko je tačno životinja preplivalo Dunav u zbegu od poplavljenog Velikog ratnog ostrva, gde im je prirodno stanište, ali lovci angažovani za njihovo lociranje i hvatanje upozoravaju da divlje svinje svakodnevno pristižu u glavni grad u potrazi za utočištem i hranom.

foto: Printscreen

Svinje stigle do Borče

- Divlje svinje konstantno dolaze i odlaze. Prema poslednjim informacijama koje imamo, devet komada je prešlo između Zemuna i Galenike, dok je pet komada prešlo iz pravca Ušća prema Borči. Posebno apelujemo na vozače da paze kako voze jer je već šest divljih svinja stradalo u saobraćaju, uglavnom oko Ušća - kažu za Kurir u Lovačkom udruženju Zemun.

HRONOLOGIJA KUDA IDU DIVLJE SVINJE - prvo krdo divljih svinja viđeno je u sredu ujutru u Bloku 30 - do kraja tog dana pojavile su se i u parku Ušće i na Kalemegdanu - u petak je pregažena prva divlja svinja u Bulevaru Mihajla Pupina, nedaleko od Ušća - istog dana lovci su ganjali krdo svinja duž Zemunskog keja, od hotela "Jugoslavija" do Palate Srbija - u subotu je uplašena svinja pala sa šestog nivoa garaže na Obilićevom vestu i stradala - nešto kasnije mladunče je ušetalo u jedan restoran na Novom Beogradu - kod Beton hale snimljene su divlje svinje kako panično preplivavaju reku - jedno prase pojavilo se i preko puta Starog Merkatora, pretrčalo je ulicu i ušlo u poslastičarsku radnju

Lovci upozoravaju građane da budu ekstremno oprezni, jer uplašene divlje zveri mogu biti nepredvidive i veoma opasne.

- Ukoliko spaze divlju svinju, građani bi trebalo što brže da se udalje s tog mesta, ali bez naglih pokreta i trčanja. Ne smeju nikako da ih diraju, a već smo imali situacije da su ljudi hvatali prasiće. Tako ih izlažu dodatnom stresu, a postoji opasnost da je u blizini i krmača koja može biti izuzetno agresivna i nekoga da ozbiljno povredi. Divlje svinje nisu navikle na gradsku buku i mirise, zbog čega postaju unezverene i opasne - navode iz lovačkog udruženja koje je "Veterina Beograd" angažovala da prati kretanje divljih svinja po prestonici i pomogne u njihovom hvatanju i izmeštanju u prirodno stanište.

foto: Printscreen You Tube

Opasni veprovi

Dodaju da veoma opasan može biti i vepar, o čemu je Kurir juče pisao, pogotovo kada je uplašen, jer ima zube oštre poput noža:

BROJKE 35 divljih svinja bilo je na Velikom ratnom ostrvu 6 divljih svinja je pregaženo u saobraćaju 40 kilometara može divlja svinja da pređe za jednu noć

- Reč je o noćnoj životinji koja ima veoma specifičan, neprijatan miris, a veoma dobro čulo sluha i mirisa. Građani koji šetaju kućne ljubimce, pogotovo one manje, treba da obrate pažnju ako pas laje na neki žbun. Ljubimci mogu da ih osete na još većoj udaljenosti.

Inače, dosad je uhvaćeno desetak divljih svinja, uglavnom mladih, dok se ostatak rastrčao po ostatku prestonice. Građani koji primete divlje svinje trebalo bi to odmah da prijave "Veterini Beograd" na broj 011/276-43-66 koja je zadužena za transport uhvaćenih jedinki do Bojčinske šume, gde je stanište za svinje, ali i uklanjanje leševa u Ovči.

"VETERINA BEOGRAD" NIJE BILO POKOLJA Društvene mreže juče su brujale o tome da su u noći između subote i nedelje lovci, u pratnji policije, navodno ubijali divlje svinje jer su Beograđani čuli rafalne pucnje. Direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić je tim povodom objasnio da su korišćeni lažni meci tokom opkoljavanja kod Ušća kojima su divlje životinje samo uplašene kako bi lakše bile uhvaćene. On očekuje da će se za tri-četiri dana, kada vodostaj reka opadne, divlje životinje same vratiti u svoje prirodno stanište.

UPRAVA ZA ŠUME IZBEGAVAJTE NOĆNE IZLASKE

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upozorila je ranije na potencijalnu opasnost od divljih svinja, koje su prisutne na delovima teritorija opština Zemun i Novi Beograd, na potezu od bloka 30 do bloka 9, odnosno od Ušća do Zemunskog keja. - Divlje svinje koje se nalaze na površinama van lovišta su vrlo uznemirene, pri čemu su određene ženke visokosuprasne ili su se skoro oprasile, što maksimalno povećava nivo rizika. Radi lične bezbednosti ljudi, kao i izbegavanja nepotrebnog uznemiravanja koje može izazvati nekontrolisane reakcije i nepredvidivo kretanje divljih svinja, neophodno je da se izbegavaju izlasci u priobalni deo Novog Beograda i Zemuna, a naročito u večernjim i noćnim satima, sve dok traje ova neposredna opasnost - upozorila je Uprava za šume.

BONUS VIDEO:

ĐORĐE, MEDVED I LOS SE TUKU U DVORIŠTU! Scena kao iz crtanog filma, ali nikome nije smešno! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.