27. PROTEST JEDAN OD PET MILIONA: Obeleženo 6 meseci od početka protesta
Današnjim okupljanjem i šetnjom obeleženo je šest meseci od prvog protesta dela opozicije u Beogradu, Foto: Printscreen/Twitter

protest

27. PROTEST JEDAN OD PET MILIONA: Obeleženo 6 meseci od početka protesta

U Beogradu je po 27. put održan protest pod nazivom "Jedan od pet miliona"

Objavljeno:

Današnjim okupljanjem i šetnjom obeleženo je šest meseci od prvog protesta dela opozicije u Beogradu.

Dramski pisac Sinša Kovačević poručio je okuljenima kod Terazijske česme da "drugog izlaza sem pobede, koju će opozicija ostvariti na izborima, nema".

"Druge države nemamo i Srbija nema nikog osim nas", dodao je Kovačević.

Novinar Vukašin Obradović pozdravio je okupljene u ime stručnog tima koji je imao zadatak da formuliše "uslove za poštene izbore".

Obradović je naveo da je tim precizirao šest zahteva – da se predsednik Srbije "obaveže" na neutralnost u izbornom procesu, ostavke ministra i državnog sekretara kulture i informisanja zbog, kako je naveo, "medijskog mraka", smena svih članova REM-a, da RTS i RTV uvedu emisije u kojima se suprotstavljaju stanovišta o temama koje interesuju građane.

Dodao je da se zahteva i formiranje Nadzornog odbora za izbore koji će beleži nepravilnosti tokom izbora.

"Republička izborna komisija i Ministarstvo za državnu upravu i Republičko javno tužilaštvo treba više da se angažuju, propišu uslove o upotrebi mobilnih telefona na biračkim mestima, kao i u pogledu biračkog spiska", naglasio je Obradović.

Predsednik opštine Šapca Nebojša Zelenović rekao je da će se borba voditi "na kliker" – pameću i upornošću i da će se "vlast pobediti na slobodnim izborima".

Okupljeni su potom krenuli u protestnu šetnju kojom su od Ulice kralja Milana, kroz Resavsku i Bulevar kralja Aleksandra stigli do zgrade RTS-a, gde je današnje okupljanje završeno "dnevnikom slobodne Srbije".

Protesti su održani i u više gradova Srbije.

Sa Kragujevčanima, koji su se okupili 23. put, šetali su novinar Srđan Škoro, funkcioner Narodne stranke Lazar Đurović, lider Dveri Boško Obradović, koji je ocenio da su "svi zahtevi protesta potvrđeni u izveštaju Evropske komisije i u izveštaju organizacije Fridom Haus".

Prvi protest dela opozicije održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od ranijih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

BONU SVIDEO:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.