DIVLJE SVINJE MOGU DA UBIJU: Ako ih vidite u Beogradu, BEŽITE KOLIKO VAS NOGE NOSE!
Ako ih vidite u Beogradu, BEŽITE KOLIKO VAS NOGE NOSE!, Foto: EPA/Julien Warnand

OTVORITE ČETVORE OČI

DIVLJE SVINJE MOGU DA UBIJU: Ako ih vidite u Beogradu, BEŽITE KOLIKO VAS NOGE NOSE!

Sugrađani su divlje svinje spazili u noći između srede i četvtka na Novom Beogradu, u Bloku 30 i kod "Ušća"

Objavljeno:

Krdo divljih svinja primećeno je u noći između srede i četvrtka na Novom Beogradu.

Jedna divlja svinja i četiri praseta su uhvaćeni do sada, a lovci tragaju i za ostalim životinjama iz krda koje se poslednja tri dana šetaju Novim Beogradom, objavio je Blic.

- Dežurne ekipe Veterine Beograd i Lovačkog udruženja Zemun su na terenu konstantno da bi i ostale divlje svinje bile uhvaćene i prenete na neko drugo stanište, tačnije u rezervat - kaže Nikola Vojinović iz Lovačkog udruženja Zemun.

Vojinović objašnjava da se odrasle divlje svinje hvataju pomoću strelica za uspavljivanje, a prasići se jednostavno hvataju rukama.

- Četiri praseta preneta su u Surčin i smešteni su u obor, jer još nisu spremna za rezervat, a tamo se hrane iz flašice - dodaje Vojinović.

Sugrađani su divlje svinje spazili u noći između srede i četvtka na Novom Beogradu, u Bloku 30 i kod "Ušća". Kod "Ušća" su se mogle videti i sinoć, a jedna ova životinja primećena je i kod zidina Kalemegdana.

foto: Printscreen Youtube

Odakle one na ulicama

Predsednik Lovačkog udruženja Beograd Zoran Kocić objašnjava da je ovo "prirodna pojava kada vodostaj Dunava toliko poraste i poplavi Veliko ratno ostrvo" te divlje svinje moraju da beže i traže drugo stanište.

- One nemaju gde sada da idu, veoma su uplašene, ali nisu opasne po ljude. Jedino u situacijama kada je vepar ranjen i kada krmača čuva svoje prasiće može doći do eventualnih opasnosti po ljude, ali u ostalim slučajevima ne - ističe Kocić.

Kocić je upozorio i vozače da povedu računa i voze oprezno, jer ako udare divlju svinju pri vožnji može doći do teške saobraćajne nezgode, čak i sa smrtnim ishodom.

Da susreti sa ovim životinjama mogu da budu opasni, potvrdio je slučaj iz novembra 2018. kada je na auto-putu kod Kvantaša pred automobil kojim je upravljao bivši fudbaler Crvene zvezde Dragan Mladenović istrčala divlja svinja. U nezgodi su dve osobe povređene.

Prijavite Veterini Beograd

Iz udruženja lovaca apeluju na sve građane da javljaju Veterini Beograd kada primete divlju svinju na određenoj lokaciji da bi dežurne ekipe mogle lakše da ih nađu i uklone.

Pojava divljih svinja na beogradskim ulicama nije ni tako retka pojava, ali su se sada prvi put pojavile u krdu. Tako su 2014. godine zaposleni u garaži "Energoprojekta" na Novom Beogradu zatekli podivljalog vepra teškog stotinak kilograma kojeg su satima jurili policajci, ali i lovci, da bi životinja na kraju iskočila kroz prozor visok metar i po i pobegla ka hotelu "Jugoslavija".

Pređu po 40 kilometara

Najveća staništa divljih svinja u prestonici su na Velikom ratnom ostrvu i na levoj obali Dunava (Borča, Ovča, Krnjača...). Ove životinje tokom noću znaju da pređu i po 40 kilometara, da pojedu kukuruz sa polja ili razvale ogradu domaćinstva i naprave štetu, ali i da se pojave u centru prestonice "iz čista mira". Koliku štetu mogu da pričine ove životinje najbolje su se uverili u amaterskom fudbalskom klubu Poštar Zvezdara. Njima su teren u Krnjači početkom godine razorile i uništile upravo divlje svinje.

Bonus video

NEVEROVATNA SCENA USRED NOVOG BEOGRADA KOD CRVENKAPE: Krdo prelazi glavnu ulicu, sa njima je i mali Gile! KUDA IDU DIVLJE SVINJE

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.