PRETI NAJEZDA ZMIJA, PACOVA I KOMARACA! S poplavama isplivao UŽAS U BEOGRADU, ovde može doći i do epidemije!
Osnovni preduslov za smanjenje rizika i sprečavanje ozbiljnijih epidemija je detaljna sanacija terena, Foto: Profimedia

oprez

PRETI NAJEZDA ZMIJA, PACOVA I KOMARACA! S poplavama isplivao UŽAS U BEOGRADU, ovde može doći i do epidemije!

Preti opasnost

Objavljeno:

Poslednjih dana Srbiju su pogodile jake kiše koje su izazvale poplave širom zemlje. One su za sobom ostavile razorne posledice.

Međutim, kada se voda polako povlači, tek sad nam sledi prava opasnost.

Naime, došlo je do najezde komaraca koji prenose virus zapadnog Nila, a potom pacova i zmija, što takođe može izazvati epidemiju.

Čim se voda povuče, pacovi beže na suva mesta i može doći do širenja zaraze jer pacovi izlučuju bakterije putem mokraće.

foto: Printscreen

Takođe, u poslednjih nekoliko dana zabeležena je i najezda gmizavaca koje takođe mogu biti opasne po ljude. Ono što herpetolozi kažu jeste da opasnost dolazi i od pacova koje su pretežna hrana zmija. Otrovnice se razlikuju po tome što duž leđa imaju tamnu cik-cak šaru.

foto: Filip Plavčić

Međutim, zmije pokušavaju da se spasu i pobegnu na bezbednije mesto, a njih voda isteruje iz skloništa.

Isto tako, i glodari prenose zarazne bolesti koje mogu biti pogubne po ljude.

Obično su pacovi osnovni faktor u izbijanju i širenju epidemija, dok zmije ne prenose nijednu bolest na ljude jer se hrane glodarima.

Recimo, smuk može da pojede čitavo leglo pacova u uslovima kada se na poplavljenom području nalaze lešinari tako da to može dovesti do infekcije.

Osnovni preduslov za smanjenje rizika i sprečavanje ozbiljnijih epidemija je detaljna sanacija terena, koja obuhvata pronalaženje i sakupljanje i propisno uništavanje uginulih životinja, sakupljanje svih vrsta otpadnih i drugih opasnih materija koje ugrožavaju život i zdravlje ljudi.

Najezda komaraca čest je slučaj nakon velikih poplava. Tako bi građani mogli probleme i sa ovim malim krvopijama mogli da osete na sopstvenoj koži.

Inače, do najezde komaraca dolazi tako što odrasle jedinke voda istera iz njihovih prirodnih staništa nakon čega se pojavljuju i tamo gde nikada nisu bili.

Od ujeda komaraca možemo da se zaštitimo nošenjem lagane odeće, sa dugim nogavicama i rukavima. Preporučuje se korišćenje krema i sredstava protiv komaraca kojima se premazuje koža, a ovo naročito treba da praktikuju deca i stariji.

Dobra zaštita su i mreže koje se postavljaju na prozore da ne bi ulazili komarci. Kada dođe do ujeda komarca, onda za ublažavanje svraba treba koristiti razne gelove i kreme, a oni koji su alergični i imaju ozbiljniju terapiju neka se jave lekaru.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.