PRVA BEOGRADSKA GIMNAZIJA STUPA U ŠTRAJK: Sutra neće biti PRVOG ČASA u obe smene
Prva beogradska gimnazija, Foto: Espreso.co.rs

PROTIVE SE ODLUCI MINISTARSTVA

PRVA BEOGRADSKA GIMNAZIJA STUPA U ŠTRAJK: Sutra neće biti PRVOG ČASA u obe smene

Protive se ovim promenama u Prvoj beogradskoj gimanziji

Objavljeno:

Zaposleni u Prvoj beogradskoj gimnaziji održaće sutra štrajk upozorenja, a prvi čas neće biti održan u obe smene. Sve ovo zbog odluke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, o ukidanju jednog odeljenja društveno-jezičkog smera.

Do ove odluke je došlo jer se uvode odeljenja za učenike sa posebnim sklonostima za računarstvo i informatiku. A kako se navodi u saopštenju, ovakvom odlukom Ministarstva se ignoriše predlog Nastavničkog veća koji je u decembru usvojen sa većinom glasova da plan upisa bude - pet odeljenja prirodno-matematičkog smera, tri odeljenja društveno-jezičkog i jedno za učenike sa posebnim sklonostima za računarstvo i informatiku.

U saopštenju su takođe naveli da je Prva beogradska gimnazija "jedno specijalizovano računarsko odeljenje prvi put upisala pre dve godine i da se tada Nastavničko veće toj odluci nije protivilo" jer su želeli da dokažu da "imaju sluha za duh vremena". Ono što ih je posebno revoltiralo je to što je Ministarstvo za ovu školsku godinu "bez ikakve konsultacije" upisalo još jedno specijalizovano računarsko odeljenje.

Kako kažu "protive se ovim promenama u Prvoj beogradskoj gimanziji vlada veliko interesovanje za školovanje na društveno-jezičkom smeru".

- Ovo potvrđuje prošlogodišnja statistika, prema kojoj je za upis na ovaj smer bilo potrebno najviše poena baš u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Naša ustanova postala je prva gimanzija čiju odluku Nastavničkog veća nadležno ministarstvo ne poštuje i prva gimanzija u kojoj se klasično gimnazijsko odeljenje ukida u korist srednje stručnog. Da ironija bude veća, sve ovo dešava se u godini kada gimnazija obeležava 180 godina postojanja - navode iz ove ustanove.

Njihov zahtev je da se ukinuto odeljenje društveno-jezičkog smera odmah vrati, a da se tokom leta radi na proširenju prostornih kapaciteta škole.

Bonus video

SPASAVAJTE SE KAKO ZNATE I UMETE, BUJICA IDE KA VAMA! Jeziv poziv stigao je od komšija iz susednog sela, a onda je stigao poplavni talas visok više od metra! NISU STIGLI NI DA UZMU STVARI

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.