TRAMVAJI KREĆU PREKO MOSTA NA ADI: Evo od kada ćete brže moći s Novog Beograda na Čukaricu
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

USKORO

TRAMVAJI KREĆU PREKO MOSTA NA ADI: Evo od kada ćete brže moći s Novog Beograda na Čukaricu

Odluka o izmeni ugovora o javnoj nabavci ne utiče na obavljanje probne vožnje tramvaja od 5. juna i početаk korišćenja mreže od 5. jula

Objavljeno:

Iako je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju prošle nedelje produžila rok izvođaču radova za završetak kompletnog postavljanja šina preko Mosta na Adi do 21. decembra, glavni radovi će biti završeni večeras, a sutra će prvi tramvaj, kako je najavljeno, proći trasom kojom će Banovo brdo, odnosno Čukarica biti spojena tramvajskim šinama sa Novim Beogradom.

– Probna vožnja tramvaja preko Mosta na Adi velika je stvar za Beograd. Na ovaj način će se bitno rasteretiti saobraćaj u tom delu grada, što će pomoći građanima da brže stignu na svoja odredišta. Urađene su dve nove stanice, po jedna sa svake strane mosta, postavljeno je 2,7 kilometara šina, ispravljačkih stanica, nekoliko potpornih stubova i mislim da je sve to velika stvar za Beograd jer smo obećali građanima brže i bolje saobraćajne veze. Tokom narednih mesec dana uslediće testiranje mreže, što je u skladu sa zakonom, a ujedno se čeka i upotrebna dozvola. Redovan putnički saobraćaj biće uspostavljen 5. jula i od tada će saobraćati linije 11 i 13 – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

foto: Dado Đilas

Prema njegovim rečima, posao postavljanja tramvajskih šina na Mostu na Adi trajao je skoro godinu i po dana, vrednost radova je skoro milijardu i 600 miliona dinara, a posao su obavile kompanije „Energoprojekt” i francuski „Kolas”, jedna od najvećih svetskih firmi kada je tramvajski saobraćaj u pitanju.

Kada je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju 28. maja sa izvođačima potpisala aneks ugovora po kojem je rok za izvođenje tramvajske pruge preko Mosta na Adi pomeren za 21.12.2019. mnogi su se uplašili da nam sledi još jedno višemesečno odlaganje. Ipak, kako tvrde nadležni, nema razloga za strah.

- Odluka o izmeni ugovora o javnoj nabavci ne utiče na obavljanje probne vožnje tramvaja od 5. juna i početаk korišćenja mreže od 5. jula. Odlukom o izmeni ugovora obezbeđuje se potrebno vreme za sprovođenje zakonom propisanog postupka dogovaranja nepredviđenih radova, koji se odnose na usklađivanje mobilijara na stajalištima javnog prevoza sa Katalogom urbane opreme, zatim izmene u uslovima za izgradnju kanalizacione mreže za odvođenje otpadnih voda iz ispravljačke stanice, kao i na realizaciju specijalne dilatacione konstrukcije - navode iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Bonus video

DIREKTOR U SIMENSU PETAR ŠAINOVIĆ NA KONFERENCIJI AMG: Podržavamo ovakve inicijative i razvoj energetike u Srbiji

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.