U CENTRU BEOGRADA KRIJE SE VELIKA OPASNOST! Dobro pogledajte ono što se nalazi na ovom drvetu (FOTO)
Dobro pogledajte ono što se nalazi na ovom drvetu, Foto: Kurir

au!

U CENTRU BEOGRADA KRIJE SE VELIKA OPASNOST! Dobro pogledajte ono što se nalazi na ovom drvetu (FOTO)

Pčelinja društva obično stradaju tokom zime

Objavljeno:

Na drvetu u Karađorđevom parku u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save zakačio se roj pčela, koji predstavlja opasnost po prolaznike, a naročito za malu decu, pošto se nalazi prilično nisko.

Pčele, kako tvrdi Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije mogu biti opasne ako ih neko dira i objašnjava da je rojenje pčela normalna pojava krajem maja i početkom juna, jer tada stara matica sa određenim brojem pčela napušta košnicu i traži novo mesto da formira novo pčelinje društvo.

- Pčelinje društvo u vreme izobiljne paše u jednom trenutku odluči da se roji, najčešće u maju ili početkom juna. Društvo prvo napravi matičnajke u kojima se u saću odgajaju matice. Kada matica bude pred izaženjem iz saća, stara matica odlazi iz košnice sa jednim procentom pčela, nekad je to 10, a nekad i 90 odsto pčela. Matica prvo nađe neko mesto blizu košnice gde se privremeno smesti, a zatim odlazi na neko dobro mesto gde se smesti trajno - kaže Živadinović.

foto: Kurir

On dodaje da ta pčelinja društva obično stradaju tokom zime.

- Ne mogu da sakupe dovoljno hrane, a stradaju i od parazita. Jedini način da taj roj spasimo jeste da ga neki pčelar uzme i stavi u košnicu i odneguje do jeseni i sledeće godine taj roj može da donese i do 30 kilograma meda - kaže Živadinović i dodaje da osim roja prvenca postoji i drugenac:

- Ako je društvo mnogo jako, prva matica koja izađe iz matičnjaka ona odvede još jedan roj. Kad neko uhvati stari roj poželjno je da zameni maticu mladom - ističe Živadinović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs/Slavica Tomčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.