HAOS U CENTRU BEOGRADA: Pred otvaranje festivala MIRDITA, DOBAR DAN izbio sukob sa policijom! (FOTO) (VIDEO)
Korodon policije ispred centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, Foto: Espreso.co.rs

kulturni događaj?

HAOS U CENTRU BEOGRADA: Pred otvaranje festivala MIRDITA, DOBAR DAN izbio sukob sa policijom! (FOTO) (VIDEO)

Ove godine festival se održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora

Objavljeno: 16:05h

U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21 u Beogradu večeras u 19 časova najavljeno je otvaranje šestog po redu "Mirëdita, dobar dan” festival.

20:53 Navijači su se razišli, policija je otišla, a Birčaninova ulica je konačno odblokirana.

20:15 Birčaninova ulica je već satima blokirana za saobraćaj, a ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju se nalaze navijači koji viču i vređaju.

Kordon policije  blokirao Birčaninovu
Kordon policije blokirao Birčaninovu foto: Espreso.co.rs

20:04 Kako javlja naš reporter sa terena, na festival trenutno, ne može da se uđe, a zbog bezbednosti vrata su zaključana.

19:46 Ispred ulaza u Centar za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj grupa građana skandira "Kosovo je srce Srbije",a ori se pesma "Tamo daleko". Kordon policije ih sprečava da uđu na festival.

Mogu se primetiti i transparenti sa likovima Tačija i Haradinaja koji su precrtani.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

19:40 Milan Antonijević izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija je rekao da ćemo videti kako je Kosovo predstavljeno kroz istoriju, ali je i istakao da nije zadovoljan izveštajem EU.

19: 35 Dobrodošli, hvala što ste došli. Teško je u ovom toksičnom okruženju održati festival - ovim rečima obratio se programski direktor inicijative mladih.

On je govorio o normalizaciji odnosa i tom prilikom istakao da nije normalno da se festival održava uz prisustvo toliko policije.

- Ideja je da se uspostave dijalog i saradnja -rekao je on.

19:32 Počeo je šesti Mirëdita, dobar dan” festival

Miša Vacić
Miša Vacić foto: Srpska desnica

Među okupljenima je i ultradesničar Miša Vacić predsednik Srpske desnice.

Otvaranje festivala Mirdita
Otvaranje festivala Mirdita foto: Espreso.co.rs

19:28 Još jedna incident desio se pred samo otvaranje festivala. Naime, jedan momak je pitao jednu devoku "Kako je nije sramota", a ona je nakon toga napala mladića, pa je policija reagovala.

Incident pred otvaranje festivala Mirdita
Incident pred otvaranje festivala Mirdita foto: Espreso.co.rs

19:18 Ispred zgrade u Birčaninovoj 21 stigao je i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović foto: Espreso.co.rs

18:47 Grupa Zavetnik atraži da im se omogući da održe konferenciju uz parole "Ovo je Srbija", a pevaju i "Oj Kosovo Kosovo zemljo moja" i "Uhapsite nas".

Kordon policije ispred grupe Zavetnika
Kordon policije ispred grupe Zavetnika foto: Espreso.co.rs

Međutim policija im je blokirala prolaz za sada.

Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici raspravljala se sa policijom, jer joj nisu dopustili da održi konferenciju.

foto: Espreso.co.rs

18:40 Kako javlja reporter sa terena ispred ulaza u Centar za kulturnu dekontaminaciju prisutne su jake policijske snage.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

“Mirëdita, dobar dan!“ festival je jedinstveni kulturni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu. Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pogledajte kako izgleda atmosfera pred otvaranje festivala:

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Ove godine festival se održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima.

Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jovana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.