PAZITE SE, VRANE NAPADAJU KAO BESNE! Ako vas napadne, morate OBAVEZNO KOD LEKARA
Praktično ih ima svuda gde postoje guste krošnje, Foto: Nebojša Mandić

užas!

PAZITE SE, VRANE NAPADAJU KAO BESNE! Ako vas napadne, morate OBAVEZNO KOD LEKARA

Praktično ih ima svuda gde postoje guste krošnje, ali i gde prolazi mnogo ljudi

Objavljeno:

Sve je veći broj Beograđana koji su poslednjih nedelja imali "bliske kontakte" sa vranama, a neki od njih morali su čak i da potraže pomoć lekara.

Maj i prva polovina juna predstavljaju period kada su učestali napada ovih ptica na sugrađane, a razlog tome je prirodni zaštitnički instinkt koji se rađa kada se izlegu mladi ptići, objašnjavaju ornitolozi, dok lekari tvrde da su pacijenti sa povredama od vrana počeli češće da dolaze tek u poslednje dve godine, piše Blic.

Previjanje rane i obavezan tetanus?

- Pacijenti nam često dolaze sa povredama koje su im nanele vrane, bilo kljunom ili kandžama. Pored uobičajenog zbrinjavanja rane (previjanja), obavezno je da pacijent primi i tetanus - kaže Milica Nikolić Urošević, lekarka opšte medicine.

Ona potvrđuje da su pacijenti sa ovakvim povredama počeli češće da dolaze od pre dve godine, te da ih do tada skoro i nije bilo.

Zašto vrane napadaju?

Iako većina sugrađana na ove nemile događaje gleda kao na napade pomahnitalih prica, paradoksalno, radi se o njihovoj odbrani ili tačnije o njihovom prirodnom zaštitničkom instinktu.

Naime, razlog zašto se ovakve neprijatne situacije dešavaju baš u ovo vreme, tokom maja i u prvoj polovini juna, sasvim je jasan ornitolozima.

- U ovom periodu se izležu mladi ptići, koji vrlo brzo potom uče i da lete. Zbog toga su njihovi roditelji zaštitnički nastrojeni, jer na ljude koji prolaze u blizini gnezda reaguju kao na potencijalne predatore - objašnjavaju stručnjaci.

Kako se odbraniti?

Kako izbeći napad vrana? Idealno bi bilo ako možete da zaobiđete lokacije na kojima se one nalaze. U suprotnom bilo bi dobro staviti kapu ili šešir na glavu i brzo proći ispod krošnji drveća. Konačno, ako ih je nemoguće zaobići, mogu da pomognu štap ili kišobran, koji ćete držati iznad glava, ali ne da biste ih udarili nego uplašili.

Da li postoji rešenje?

Vrane se u fazi razmnožavanja, po zakonu, ne smeju dirati.

Stoga je jedno od mogućih rešenja u budućnosti, da bi se slični napadi na sugrađane predupredili, da se gnezda iz naseljenih delova grada dislociraju na druga mesta, ali pre sezone izleganja, jer kada su jaja već položena, ona se ne smeju dirati.

Koja su najopasnija mesta?

Prethodnih godina najviše napada vrana u ovo doba godine bilo je na Novom Beogradu, ali i u Zemunu, Košutnjaku, Zvezdarskoj šumi, na Crvenom krstu, pa čak i u okolini Slavije.

Praktično svuda gde postoje guste krošnje, ali i gde prolazi mnogo ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.